14.3 C
Koprivnica
Srijeda, 31. svibnja 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Jutro stiže brzo

U nedjelju spavamo sat kraće, pripazite na promjene pri potrošnji struje i pogledajte koliko ćemo godina još pomicati kazaljke na satovima
U

Podsjetimo i da obaveza uključenih kratkih ili dnevnih svjetala na vozilima danju više nije vezana uz računanje vremena nego uz datume

Ne propustite

Ljetno računanje vremena ove godine počinje u nedjelju, 26. ožujka. Kazaljke će u 2 sata skočiti jedan sat naprijed. Na satovima bez kazaljki, nakon 1:59 pokazat će se 3:00.

Tako ćemo “izgubiti” onaj sat sna koji smo dobili u listopadu. Sunce u najvišoj točki neće biti oko 12 nego oko 13 sati. Noć sa subote na nedjelju ranije će završiti, a većina nas će imati dojam da su se dani znatno produljili. Sunce će u nedjelju izaći u 6:45, a zaći će u 19:13.

Prelaskom na ljetno računanje vremena, električna energija utrošena od 8 do 22 sata obračunavat će se prema višoj tarifi, a energija utrošena u razdoblju od 22 do 8 sati prema nižoj tarifi, poručio je HEP.

Podsjetimo i da obaveza uključenih kratkih ili dnevnih svjetala na vozilima danju više nije vezana uz računanje vremena nego uz datume. Tako od 1. travnja vozila više ne moraju imati uključena svjetla tijekom dana. To ne vrijedi za mopede i motocikle, kao ni za sve ostale u uvjetima slabije vidljivosti.

Ljetno računanje vremena završit će 29. listopada. Premda se posljednjih godina puno govorilo o ukidanju te prakse, na razini Europske unije još nije postignut dogovor. Prema uredbi Vlade Republike Hrvatske iz siječnja prošle godine, s pomicanjem kazaljki nastavit će se barem do 2026. godine.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
loading...
- Oglasni prostor -

Najnovije

KRATKOROČNO ZADUŽENJE

‘Zapelo’ s priljevom sredstava za Newton sobe, kako bi radovi počeli Grad diže ‘mosni’ kredit od 770 tisuća eura

Na redovnoj sjednici gradskoga vijeća najavljenoj za sutra, ludbreški gradski vijećnici donijet će odluku o dizanju kratkoročnog kredita na...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti