usvojila europska komisija

Od ponedjeljka nove oznake na kućanskim uređajima, nema više A+, A++ i A+++, pogledajte što se i kako mijenja

Ovo je prvi korak dugog postupka koji će pomoći potrošačima da bolje razumiju koliko energije troše njihovi kućanski uređaji

09:21h
0
Foto: ingimage.com

Od 1. ožujka pojavit će se jasnija i pouzdanija energetska naljepnica na hladnjacima, televizorima, perilicama posuđa i perilicama rublja koji se prodaju u cijeloj Europi. Ovo je prvi korak dugog postupka koji će pomoći potrošačima da bolje razumiju koliko energije troše njihovi kućanski uređaji.

Glavna je promjena nestanak klasa energetske učinkovitosti A+, A++ i A+++, što znači da će se oznaka vratiti na svoju izvornu ljestvicu od A do G. Ovaj je potez posljedica dogovora koji su institucije EU postigle 2017. godine, a službeno je usvojeno 2019. godine, prenosi RTL.

– Ovo je pobjeda za potrošače! Bilo je krajnje vrijeme za reviziju oznaka koja će potrošačima olakšati uočavanje energetski najučinkovitijih uređaja i uštedjeti novac – rekla je generalna direktorica BEUC-a (Europske potrošačke organizacije) Monique Goyens.

Glavni tajnik ANEC-a (Europsko udruženje za koordinaciju predstavništva potrošača u standardizaciji) Stephen Russell dodao je:

– Pozdravljamo povratak na jasnu i izravnu poruku potrošačima, ali voljeli bismo brži prijelaz u trgovinama. 1. ožujka će samo pet uređaja koje većina nas posjeduje kod kuće dobiti novu naljepnicu. To znači da se potrošači mogu zbuniti jer će stare i nove naljepnice neko vrijeme postojati u trgovinama – upozorava Russell.

Promjena se ne odnosi na potrošnju energije proizvoda, već samo na njegovu ocjenu. Dakle, kao rezultat ove promjene, električni uređaj s ocjenom A+++ u trenutnom sustavu može se pod novom oznakom klasificirati kao samo C, D ili čak E uređaj. Ovo se može činiti zbunjujućim, ali potrošači ne trebaju brinuti. Razlike između trenutnih i novih oznaka, rezultat su pročišćenih metoda mjerenja koje je usvojila Europska komisija.

Ukratko, ‘snižavanje’ energetske klase proizvoda znači samo da je nova ocjena točnija i korisnija.