pitali smo, ne znaju

Od ponedjeljka se u javne ustanove ne može bez covid potvrde, a nitko nema pojma kako će se sve provoditi, u školama kaos

Ne zna se imaju li županije, gradovi i općine dovoljno sredstava u proračunima za troškove testiranja zaposlenika, ne zna se hoće li oni uopće morati pokriti te troškove, a ne zna se ni tko će pokriti troškove testiranja onim građanima koji moraju u te ustanove ući na nekoliko minuta kako bi obavili neki posao ili predali papir. 

13:51h
0
Ilustracija
Zgrada županije // Foto: arhiva

Iako je svakim danom sve više cijepljenih, svakog je dana i sve više zaraženih sveprisutnim virusom. Uskoro će odzvoniti dvije godine kako se ušuljao u naše živote i nametnuo nam nova pravila, no unatoč tome, od nacionalnog stožera svakodnevno slušamo i nove upute. Jedna takva izdana je i proteklih dana, a tiče se gotovo sviju nas.

Naime, od ponedjeljka, 15. studenog, najavili su da na snagu stupa pravilo o uvođenju covid potvrda za zaposlene u javnom sektoru, odnosno po općinama, gradskim i županijskim upravama i ustanovama, FINA-i, pošti, obrazovnim ustanovama, a isto se odnosi i na građane koji poslom dolaze u njihove zgrade. Drugim riječima, u te ustanove moći će se ući samo uz covid potvrde koje vrijede za cijepljene, preboljele i testirane.

Sukladno tome, lokalne, županijske, regionalne vlasti užurbano se pripremaju za ovu prilično veliku promjenu, iako je još dosta nepoznanica u zraku. Primjerice, ne zna se tko će pokrivati troškove testiranja, gdje će se ta testiranja vršiti, tko će ih vršiti i kako će to sve skupa uopće izgledati. Dakle, iako su do stupanja pravilnika na snagu ostala još samo dva radna dana, mnogo je pitanja otvoreno, a samim time je i panika koja vlada prilično velika.

M. Ivančić: Zaposlenici traže odgovore, a ne možemo ih dati, jer upute nemamo

Kakva je situacija u našoj Županiji provjerili smo s Melitom Ivančić, pročelnicom u Službi ureda župana. Kaže kako se organizacijski pripremaju koliko mogu, iako je to prilično teško s obzirom na brojne nepoznanice.

– Ključno je naglasiti to da još uvijek nismo zaprimili nikakve upute, niti službenu odluku. I sukladno tome, ne mogu govoriti o detaljima, jer ih ne znam. Postoje mnogi upitnici na koje i mi tražimo odgovore. Tu su i zaposlenici koji od poslodavca, logično, traže pojašnjena i odgovore, a mi ih još uvijek ne možemo ponuditi – na prvu nam je naglasila Ivančić.

Melita Ivančić // Foto: Ivan Balija
Melita Ivančić kaže da ima puno nejasnoća jer nema još uvijek smjernica // Foto: Ivan Balija

Dodaje da dosad nisu od zaposlenika tražili potvrde o tome jesu li se cijepili, ali da su to sada jednostavno morali napraviti. Prosjek cijepljenih je, možemo to tako reći, zadovoljavajući.

– Uključujući izdvojena radna mjesta u Križevcima i Đurđevcu, sustav broji 125 zaposlenika, a od tog broja njih 20-ak nije cijepljeno, odnosno nema potvrde. Neki od njih to će sigurno napraviti u narednim danima, tako da će ta brojka biti i manja – napominje županijska pročelnica.

Covid potvrde u Županiji provjeravat će portiri, student je rezervna opcija

Zanimljivo, na stranicama koprivničkog Student servisa u utorak je izašao natječaj putem kojeg traže studenta ili studenticu za provjeru posjedovanja EU digitalne COVID potvrde kod ulaska u zgradu Županije za zaposlenike i posjetitelje (korisnike usluga). Kako napominju u oglasu, radno vrijeme je od ponedjeljka do petka, od sedam do 15 sati, a satnica iznosi 28 kuna. Početak rada je 15. studenog, a student koji se prijavi za posao mora imati važeću EU digitalnu covid potvrdu.

– Možemo reći da svaka institucija sada ima organizacijske probleme, a kod nas je situacija zahtjevnija utoliko što imamo dva ulaza i definitivno nam jedna osoba nije dovoljna. Imamo portira koji je tu svakodnevno, ali ne može sve pokriti. S obzirom na to da najveći dio stranaka primamo upravo u tom donjem dijelu zgrade, matičnim uredima, uzeli smo još jednog dodatnog portira i u suradnji sa student servisom raspisali natječaj za još jednu osobu, koja će biti u rezervi. Pitanje je hoće li nam ta treća osoba uopće trebati, ali smo se osigurali, da to tako kažem. Plan je imati dvije osobe iz zaštitarske tvrtke, a ovo nam je rezervna solucija – pojasnila je Ivančić.

Na kraju je još jednom dodala da je puno nepoznanica u zraku i da ni sami ne znaju što reći onima koji konstantno zovu.

– Zovu građani, zovu ravnatelji, zovu druge institucije, nitko ništa nije zaprimio i ništa se još ne zna. Nismo dobili apsolutno nikakvu konkretnu uputu i ne možemo reći tko će pokrivati testiranja, gdje će se ona vršiti, kako će sve to izgledati. Ponedjeljak samo što nije došao i sve to pomalo je neozbiljno. Danas ćemo probati doći do što više odgovora, a na sutrašnjoj konferenciji za novinare i dodatno pojasniti upute. Ako ih u međuvremenu dobijemo – zaključila je Melita Ivančić.

Ako je ovakva situacija u Županiji, u općinama i manjim ustanovama je vjerojatno još i gora.

I. Ledinski Cvetković: Potvrde će provjeravati portir, ali ne znamo što s testiranjima

Za promjene se spremaju i u Gradu Koprivnici. U razgovoru s Ivanom Ledinski Cvetković, stručnom suradnicom za odnose s javnošću, doznali smo da nemaju takav pritisak kao što ga imaju u Županiji i da su više-manje spremni za ponedjeljak.

– Na ulazu imamo portira koji će svakodnevno obavljati svoj posao, kao što ga je obavljao i dosad. Vodi kompletnu evidenciju, mjeri temperaturu, a sad će provjeravati i covid potvrde. Nećemo nikog dodatno angažirati, jer ne stvara se tako velika gužva na ulazu, a organizirani smo i po uredima. Držimo se svih uputa i zasad nema nikakve panike – pojasnila je.

Presica Božićne bajke
Ivana Ledinski Cvetković kaže da panike u gradskoj upravi nema // Foto: Ivan Brkić

Osvrnula se i na brojne nejasnoće, odnosno testiranja i troškove testiranja.

– Konačne odluke i konačnih uputa još uvijek nemamo, ali najave su takve da bi testiranje zasad išlo na teret poslodavca. To je nešto što nam je nametnuto, što nije planirano, ali kako za ostale, tako i za nas. Nije da smo sami izabrali taj put. Kada su, pak, u pitanju testiranja, ne bi se trebala provoditi kod nas, odnosno na ulasku u zgradu, već vjerojatno u bolnici, Zavodu i punktovima koji su i dosad bili u igri. No kažem, to su sve pretpostavke, odluku još uvijek čekamo – naglasila je.

Procijepljenost u gradskoj upravi gotovo stopostotna

Dodala je da u gradskoj upravi procijepljenost na visokoj razini, a kroz par dana očekuje se i porast te brojke.

– Točnije rečeno, u gradskoj upravi imamo 70 zaposlenika, njih 93 posto je cijepljeno, a prema najavama, početkom idućeg tjedna doći ćemo na brojku od 98 posto procijepljenih osoba – poručila je na kraju Ledinski Cvetković.

COVID potvrde za zaposlenike škola izazvale su velik potres u obrazovanju
Kako doznajemo od nekih ravnatelja, u Zagrebu je održan stručni skup na kojem je bilo 800 ravnatelja i ministar Fuchs im je priopćio nove mjere, no kažu nam kako im nije jasno kako će sve od ponedjeljka funkcionirati te kažu da vlada kaos u zbornicama, kako na državnoj, tako i na lokalnoj razini. 

– Obično u kolovozu napravimo plan i programa za školsku godinu, a ovo sada je sve bez reda i svi su ravnatelji zabrinuti oko funkcioniranja sustava – kažu nam neki.

Odluka o uvođenju obveznih COVID potvrda za zaposlenike škola izazvala je velik potres u obrazovanju. Sindikat hrvatskih učitelja odmah je kontaktirao odvjetnički ured te analizira pravne mogućnosti zaštite članova po ovom pitanju. Procjena ustavnosti odluka nije pitanje samo zaštite članova sindikata, nego i uređenosti države, poručuju iz ovog Sindikata.
Višak: Trebamo zajednički odgajati i educirati djecu te ne dozvoliti da sustav obrazovanja postane mjesto podjela
Sindikalni povjerenik za Koprivničko-križevačku županiju Goran Višak objasnio je stavove koje zastupaju.
– Suočeni s najavama uvođenja covid potvrda u obrazovne ustanove, Sindikat hrvatskih učitelja je u ozbiljnim pripremama zaštite svih članova, bez obzira na pojedinačne stavove o ne/cijepljenju. Situacija nije nimalo jednostavna, s obzirom na to da je pravno pitanje kompleksno, a još uvijek nema utabane prakse u Republici Hrvatskoj. Svakodnevno primamo e-mailove o potrebi zaštite cijepljenih od necijepljenih, necijepljenih od cijepljenih, ne/testiranju te nužnosti online nastave/nastave uživo. Također je problem i činjenica da je danas, pet dana do uvođenja potvrda, a pisane odluke još nema, pa tako ni ravnatelji ni zaposlenici ni roditelji nemaju informaciju kako, kada i od koga, a stavovi su podijeljeni. Stoga, naglašavamo da kao najveći obrazovni sindikat u Republici Hrvatskoj zastupamo interese svih članova. Želimo da svatko od članova zna da nije sam i da se doista temeljito pripremamo te da smo svi mi ljudi koji trebaju surađivati, komunicirati, zajednički odgajati i educirati djecu te ne dozvoliti da sustav obrazovanja postane mjesto podjela – zaključio je Višak.

Također, ne zna se ni gdje će se moći testirati ti građani, hoće li morati do skočiti do zdravstvene ustanove ili će se otvoriti neki novi punktovi. Uglavnom, puno je pitanja u zraku, a vremena je sve manje…