božinović najavio

Od ponedjeljka strože mjere: Ograničavaju se okupljanja na otvorenim i zatvorenim mjestima, na sportskim tribinama…

Prema riječima ministra Radovana Fuchsa, nastave će biti, s time da će je oni od petog do osmog razreda vjerojatno pratiti s maskama na licu

20:56h
0
Božinovi i Beroš // Ilustracija
Ilustracija

Božićno-novogodišnji blagdani su polako iza nas, došla je nova godina, a s njom, očekivano možemo reći, i nova pravila vezana uz sveprisutni virus. Stroža, naravno, a trebala bi biti na snazi od ponedjeljka. Tako je barem danas najavio ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović.

Što se sve mijenja? Pa mnogo toga, počevši od javnih okupljanja i događanja na otvorenom, na kojima će maksimalno biti do 50 osoba (dosad 100). Na onima gdje svi imaju covid potvrde i koja će dobiti zeleno svjetlo lokalnih stožera, moći će biti do 200 osoba.

U zatvorenom prostoru se zabranjuju javna okupljanja s više od 25 osoba (dosad 50), a ona uz covida potvrde ograničavaju se na 100 osoba. Na privatnim okupljanjima bit će moguće prisustvo 20 osoba (dosad 30), a od toga su izuzeta okupljanja gdje svi imaju covid potvrde, gdje će moći biti 50 osoba.

Prema najavama, ugostiteljski objekti zasad se neće dirati, ali zato su ponovno ‘na tapeti’ sportska događanja. Na zatvorenom će moći biti popunjeno najviše 20 posto pojedine tribine, a na otvorenom do 40 posto tribine. Jasno, covid potvrde i dalje su obavezne.

Maske se, bez obzira na posjedovanje covid potvrda, moraju nositi na vjerskim, umjetničkim programima, kino projekcijama i izložbama te sjednicama predstavničkih tijela, a za poslodavce se uvodi obaveza da organiziraju rad od kuće kad god je to moguće.

Mnogi roditelji sa strepnjom čekaju nova pravila vezana uz školstvo, no prema riječima ministra Radovana Fuchsa, nastave će biti, s time da će je oni od petog do osmog razreda vjerojatno pratiti s maskama na licu.