MJERA SE PRIMJENJUJE 30 DANA

Od ponoći nastupila zabrana prelaska graničnih prijelaza, evo tko ipak smije ući u Hrvatsku

Povratak u matične države omogućit će se građanima država članica Europske unije, odnosno državama članicama schengenskog prostora i država pridruženih schengenskom području kao i članovima njihovih obitelji.

13:00h
0
Foto: Ilustracija // Twenty20

Od ponoći je na snagu stupila odluka o privremenoj zabrani prelaska graničnih prijelaza Republike Hrvatske.

– Radi zaštite pučanstva Republike Hrvatske, Odlukom se privremeno zabranjuje, odnosno ograničava prelazak osoba preko svih graničnih prijelaza. Hrvatskim državljanima omogućit će se povratak u Republiku Hrvatsku, odnosno odlazak u zemlju u kojoj rade i borave uz primjenu uputa i mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo – piše na službenoj stranici Vlade za pravodobne i točne informacije o koronavirusu.

Povratak u matične države omogućit će se građanima država članica Europske unije, odnosno državama članicama schengenskog prostora i država pridruženih schengenskom području kao i članovima njihovih obitelji.

– Bit će omogućen i državljanima trećih zemalja koje su osobe s dugotrajnim boravištem na temelju Direktive Vijeća 200/109/EZ od 25. studenoga 2003. o statusu državljana trećih zemalja s dugotrajnim boravištem i osobama koje imaju pravo boravka temeljem drugih direktiva EU ili nacionalnog prava ili koje imaju nacionalne dugoročne vize – stoji u odluci.

Izuzeci od ove Odluke odnose se na zdravstvene djelatnike, zdravstvene istraživače i suradnike stručnjake za skrb o starijima te osobe koje zahtijevaju hitno medicinsko liječenje. Izuzetak su i prekogranični radnici, prijevoznici robe i drugo prometno osoblje u mjeri u kojoj je to potrebno. Također, izuzeci su i diplomati, policijski službenici u obavljaju svojih poslova, službe i timovi Civilne zaštite, osoblje međunarodnih organizacija i međunarodno vojno osoblje u obavljanju svojih funkcija te putnici u tranzitu.

Na navedene izuzetke primjenjuju se upute i mjere koje donosi Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Mjera stupa na snagu od 19. ožujka i primjenjuje se 30 dana.