Od prosinca će vlakovi od Koprivnice prema Mađarskoj voziti do 100 km na sat

20:17h
0
Radovi na obnovi pruge prema mađarskoj granici // Foto: Koprivnica.net

Radovi na obnovi dionice željezničke pruge Koprivnica – Botovo – državna granica s Mađarskom duge 14,3 kilometra započeli su krajem kolovoza. Dionica se nalazi na koridoru RH2, hrvatskome dijelu mediteranskoga koridora TEN-T mreže koji povezuje Luku Rijeka preko Zagreba i Koprivnice s Mađarskom te je od iznimne gospodarske važnosti za Hrvatsku. Njezinom modernizacijom povećat će se brzina i pouzdanost u teretnom i putničkom željezničkom prijevozu.


Radovi napreduju prema planu te se do sredine prosinca odnosno do novoga voznog reda 2014/2015. ta dionica planira osposobiti za brzinu vlakova do 100 km/h, a po završetku preostalih radova (koji je predviđen krajem ljeta 2015.) pruga će biti osposobljena za brzinu vlakova do 140 km/h, osim na prvom luku iza kolodvora Koprivnica prema Botovu, gdje će maksimalna dopuštena brzina biti 100 km/h.

Obraćanje medijima // Foto: Koprivnica.netVrijednost zahvata je oko 116 milijuna kuna. Trenutno je u pripremi natječaj za izgradnju drugog kolosijeka pruge Dugo Selo – Križevci, a traje i projektiranje drugog kolosijeka od Križevaca do Koprivnice. Modernizacija ove pruge trebala bi završiti do 2020. godine.

Radilište kod željezničko-cestovnog prijelaza „Stotina” kod Botova u četvrtak su obišli predsjednica Uprave HŽ infrastrukture Renata Suša, koprivnička gradonačelnica Vesna Želježnjak, načelnik Općine Drnje Slavko Loth i ostali uglednici, a predstavlje im je i rad stroja SMD-80 za brzu izmjenu kolosijeka.

– Vjerujem da ne treba posebno naglašavati koliko nas vesele ovakvi infrastrukturni radovi na području Županije jer znamo da sve pozitivno što se događa na jednom određenom prostoru za sobom povlači mnogo drugih koristi. Drago mi je da se i u našoj Županiji izvodi projekt od izimne nacionalne važnosti koji će unaprijediti razvoj željezničke mreže na vrlo važnom međunarodnom pravcu Budimpešta – Rijeka – rekao je tom prilikom župan Darko Koren.

čitam...