ODLUKE STOŽERA

Od sutra nove epidemiološke mjere, ponovno se zabranjuje treniranje u zatvorenom, ograničen i rad igraonica

Teretane i bazeni ostaju otvoreni, potvrdio je ministar.

13:40h
0
Foto: Ivan Balija
Vili Beroš // Foto: Ivan Balija

U Zagrebu je uvedena epidemiološka mjera obaveznog nošenja zaštitne maske na otvorenom, pisali smo. Odlučio je tako Stožer civilne zaštite Grada Zagreba, dok je gotovo istovremeno konferenciju za medije imao i nacionalni Stožer. Ondje je, između ostaloga, objavljeno kako je zabilježeno 2623 nova slučaja zaraze koronavirusom. Preminulo je 19 osoba.

Načelnik Stožera i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je kako su donijeli odluke na nacionalnoj i na regionalnoj razini, i to u Šibensko-kninskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji gdje su predložene posebne mjere.

Ponovno se, za cijelu Hrvatsku, od 1. do 15. travnja, uvodi mjera zabrane treniranja u zatvorenim prostorima, osim za vrhunske sportaše, a ograničen je i rad dječjih igraonica u zatvorenim prostorima. Nadalje, tu je i odluka o privremenoj zabrani prelaska granica, s time da će se za ulazak priznavati i brzi antigenski testovi. Kako bi se ušlo, potrebna je potvrda o cijepljenju i preboljenom COVID-19 virusu koja će vrijediti 180 dana. Božinović je istaknuo kako je prijelaz granice uređen zbog turizma.

Mjere u Splitskoj-dalmatinskoj i Šibensko-kninskoj županiji.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji, predstavio je Božinović, obavezno je nošenje maske na otvorenom s većim protokom ljudi, kao što su tržnice ili vjerski objekti. Zabranjuje se i prodaja alkohola od 20 do 6 sati te do 20 sati ograničava rad ugostiteljskih objekata i casina. Dječje radionice neće raditi, dok škole stranih jezika mogu djelovati samo putem interneta.

– Ništa od ovih odluka nije uklesano u kamen. Pratit ćemo situaciju idućih dana. Ako ovaj ritam povećanja bude takav da će iziskivati nove prijedloge, takve nove mjere će biti donesene. Ono što je činjenica, danas imamo jedan ozbiljan skok brojki i ne možemo zanemariti da se i u nas može ponoviti scenarij koji smo vidjeli oko nas. Ovo u struci zovu treći val. Vidjeli smo kako je to naglo išlo u susjedstvu, vidimo da je stanje zabrinjavajuće i u Sloveniji. Vidimo jedan trend koji nije dobar u cijeloj Europi – rekao je Božinović, prenosi index.hr.

Teretane i bazeni, pak, ostaju otvoreni, potvrdio je ministar.

– Ako ste negdje sami, nema potrebe nositi masku. To je logično. U Splitu se to odnosi na mjesta gdje su veće gužve, na primjer na Rivi ili tržnici. Nisam vidio zagrebački zahtjev. Ako netko sam šeta psa, nije logično da nosi masku – izjavio je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.