u cilju smanjenja lutalica

Od uvođenja mjere u Križevcima, čipirano je više od 100 pasa, evo kako psima pomažu Koprivnica i Đurđevac

Grad nema ozbiljnijih problema sa psima lutalicama, pa tako nije ni bilo potrebe za pisanjem kazni već je samo upućeno nekoliko upozorenja, kazali su u Gradu Križevcima. 

11:00h
0
Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

S ciljem smanjenja broja pasa lutalica te neidentificiranih pasa, Grad Križevci su još u lipnju krenuli s mjerom financiranja čipiranja pasa.


Kako su nam rekli u Gradskoj upravi, ova se mjera pokazala poticajnom i uspješnom.

– Iznos od 90 kuna Grad plaća u potpunosti. Od kada je uvedena mjera, ukupno je čipirano više od 100 pasa. Grad nema ozbiljnijih problema sa psima lutalicama, pa tako nije ni bilo potrebe za pisanjem kazni, već je samo upućeno nekoliko upozorenja – kazali su u Gradu.

Za to je u gradskom proračunu osigurano 40.000 kuna.

Foto: Matija Gudlin
Predstavljena je Inicijativa široj javnosti // Foto: Matija Gudlin

Inače, Grad Koprivnica već dugi niz godina sufinancira čipiranje pasa. Cijena je 90 kuna, a Grad po psu daje 77 kuna. Znači, na vlasniku je da doda razliku od samo 12 kuna.

S druge strane pak, Grad Đurđevac čipiranje sufinancira po psu u iznosu od 45 kuna, a sterilizaciju u iznosu od 156 kuna.

Važno je istaknuti i da će Grad Koprivnica krenuti i sa sufinanciranjem sterilizacije, ali od 2021.godine. O tome su pričali aktivisti okupljeni u inicijativu pod nazivom Glas za njuškica spas iz Koprivnice.

Smatraju da bi Grad s tom mjerom trebao krenuti početkom iduće godine. Podršku im je dao i Luka Oman, predsjednik udruge ‘Prijatelji životinja’ i savjetnik ministra poljoprivrede, Tomislava Tolušića.

čitam...