nova tehnologija

Odašiljači za 5G mrežu postavljeni su po Koprivnici, HT: U prvom planu je rad na pokrivenosti i kontinuiranim povećanjem brzina

U ovom trenutku 5G mreža dostupna je za milijun i 200 tisuća stanovnika u 17 hrvatskih gradova, među kojima je Koprivnica.

18:00h
0
Centar grada Koprivnice
Foto: čitatelj

Rasprave oko uvođenja 5G mreže već mjesecima se ne stišavaju, a broj nevjerojatnih teorija vezanih na bazne postaje i 5G tehnologiju svakim je danom sve veći. Dok jedni zagovaraju uvođenje novih tehnologija i napretka na široka vrata u naše živote, drugi strahuju da će elektromagnetsko zračenje 5G mreže prodornije utjecati na naše zdravlje i živote od dosadašnje, 4G mreže.

Oprema za 5G mrežu, je kako doznajemo, već postavljena po nekim postojećim baznim stanicama u Koprivnici. Kako smo neslužbeno doznali, odašiljači su postavljeni na već postojeće stanice na Podravkinom silosu, zgradi Hrvatske pošte u samom centru te na zgradi Pevexa.

U Hrvatskom Telekomu provjerili smo jesu li spomenute lokacije točne i kad će mreža biti puštena u promet.

Hrvatski Telekom krajem listopada prošle godine prvi je u Hrvatskoj započeo s komercijalnim radom 5G mreže koja je temelj budućeg tehnološkog razvoja gospodarstva i društva.

Koprivnica iz zraka

– U ovom trenutku 5G mreža dostupna je za milijun i 200 tisuća stanovnika u 17 hrvatskih gradova, među kojima je Koprivnica. Kada je riječ o daljnjem širenju mreže, trenutno su u fokusu veća županijska središta, dok će se 5G mreža na ostale gradove i područja također postupno širiti u narednom periodu, o čemu ćemo na vrijeme informirati javnost – odgovorili su nam.

Komercijalni početak rada 5G mreže je velika prekretnica za Hrvatski Telekom, ali i za cijelu telekomunikacijsku industriju u Hrvatskoj jer 5G tehnologija predstavlja mrežu budućnosti, navode.

– S 5G mrežom stvaramo prilike za brojne inovacije koje će omogućiti gospodarski i društveni razvoj. Početak rada 5G mreže prirodan je nastavak aktivnosti na gradnji mreže budućnosti koju je Hrvatski Telekom započeo implementirati i testirati u ožujku 2019. godine, a preduvjete za ovaj veliki iskorak ispunio je modernizacijom mobilne mreže. Puštanjem 5G mreže u komercijalni rad Hrvatski Telekom stavlja Hrvatsku uz bok brojnim europskim i svjetskim tržištima koja već koriste prednosti 5G tehnologije.

Centar grada Koprivnice
Foto: čitatelj

Kako pojašnjavaju, 5G mreža Hrvatskog Telekoma trenutno djeluje na tehnologiji dinamičkog dijeljenja spektra – DSS (Dynamic Spectrum Sharing) čija primjena omogućava upotrebu postojećih frekvencija za 5G. Tehnologija dinamičkog dijeljenja spektra omogućava brzu implementaciju 5G mreže te smanjuje potrebu za novim baznim stanicama i lokacijama na specifičnim 5G frekvencijama. S ovom vrlo ranom implementacijom 5G tehnologije korisnik ima priliku osjetiti samo ponašanje 5G tehnologije, iskusiti nešto bolje parametre brzine, latencije i pouzdanosti, a kroz naredne godine 5G tehnologija će se sve više poboljšavati i unapređivati.

U prvom planu trenutno je rad na pokrivenosti s postupnim i kontinuiranim povećanjem brzina. To je standardna praksa svugdje u svijetu. Pritom je od same brzine prijenosa podataka još značajnija pouzdanost veze.

– S dodjelom i implementacijom novih frekvencija u 3.5 GHz području bit će moguće ostvariti očekivane, veće brzine kao i vrijeme odziva. Dodjelu novog 5G frekvencijskog spektra očekujemo u sljedećoj godini te se kontinuirano pripremamo i testiramo 5G tehnologiju i na novom frekvencijskom spektru od 3.5GHz – kažu iz HT-a.

Društveni i gospodarski napredak moguć je samo kroz tehnološki razvoj. Sve napredne države, svjesne pogodnosti koje pruža imaju 5G definiran kao stratešku tehnologiju. Primjena 5G tehnologije omogućit će daljnji razvoj postojećih, ali i potpuno novih digitalnih usluga, poput umrežavanja senzora i umjetne inteligencije u kontekstu „pametnih i zelenih rješenja“ u proizvodnji, poljoprivredi, zdravstvu i javnom sektoru.