Odbor za branitelje iznio prijedloge za koprivnički spomenik braniteljima

16:40h
0
S konferencija za novinare // Foto: www.koprivnica.hr

U prostorijama Gradske uprave, u utorak 28. listopada održana je sastanak Odbora za branitelje grada Koprivnice na kojem je jedna od točaka dnevnog reda bila Izvedba idejnog rješenja „Spomenik hrvatskoj slobodi za branitelje iz Domovinskog rata”.

Nakon sastanka održana je konferencija za novinare na kojoj su predsjednik Odbora Ivica Jurenec, potpredsjednik Robert Vulić i članica Kristina Škoda novinarima iznijeli usvojene prijedloge Odbora vezane za izvedbu navedenog spomen obilježja žrtvama stradalim u Domovinskom ratu s područja grada Koprivnice i uređenja neposrednog okoliša na lokaciji Florijanskog trga.

Što se tiče odabrane lokacije gdje će spomenik biti postavljen, iz Odbora predlažu da vidljivost samog autorskog djela bude vrlo izražena i dominirajuća, da glavna prilazna staza prema spomeniku bude izvedena prema središtu spomenika, da staze oko samog spomenika budu u obliku kruga uzimajući u obzir da će se podno spomenika polagati vijenci i odlagati svijeće te da stalci za polaganje vijenaca ne budu fiksno izvedeni, već da se oni postavljaju prigodno u vrijeme polaganja.

Također predlažu da veličina samog spomenika bude najvećih mogućih dopuštenih dimenzija (4 m), te da se prilagodi uzvisina na kojoj će biti spomenik radi lakšeg prilaza i lakše uporabe samog zvona.

Predlažu da se kod spomenika predvidi mjesto za isticanja dvije zastave jer je to nužno kod postrojavanja svečanog postroja, te da na samom obodu zvona bude istaknut hrvatski pleter, dok bi na središnjem dijelu zvona dominirao grb RH. Ispod spomenika predlažu isticanje grba Grada Koprivnice, nazive ministarstva s pripadajućim grbovima, MUP-a RH i MORH- a, te koprivničkih ratnih postrojbi s pripadajućim grbovima koje su djelovale iz tih institucija, SJP Ban, 117. brigada HV-a, 61. lad PZO i 13. POTRD i imena agresijom obuhvaćenih gradova gdje su koprivnički branitelji stradali uz informaciju o udaljenosti.

Imena smrtno stradalih i nestalih hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu naknadno bi se istaknula na nosačima spomenika.

– Mišljenja smo da taj prostor parka mora biti mjesto odmora prolaznika, a da funkcionalno daje mogućnost praktične spoznaje težine žrtve koja je podnesena radi ostvarene slobode. Isto tako i da bude mjesto koje će organizirano moći obići školska ili predškolska djeca, gdje će se moći održavati nastava iz povijesti, edukacije o događajima Domovinskog rata.- dodao je potpredsjednik Odbora Robert Vulić.

Izvor: www.koprivnica.hr