Najnovija književna djela

Odlučeno je tko su finalisti za Nagradu Fran Galović, a u odabiru najboljeg pomoći će čitatelji

Svi glasači ulaze i u nagradnu igru, a u svakoj od knjižnica slučajnim odabirom bit će odabrana tri dobitnika nagrada.

15:12h
0
Naslovnice književnih djela

Ljubitelji književnosti došli su na svoje. U narodnim knjižnicama u Koprivnici, Križevcima, Đurđevcu i Virju, od 15. rujna do 15. listopada moći će glasovati za svojeg favorita u sklopu natječaja za Nagradu Fran Galović te tako pomoći u odabiru pobjednika.


Na navedeni su natječaj pristigle 52 knjige, a odabrano je 10 finalista. Riječ je o knjigama na temu zavičaja i/ili identiteta, koje su objavljene između lipnja 2016. i lipnja 2017. godine.

Na glasačkom listiću bit će ponuđeno sljedećih 10 autora i djela:

1. Mirko Ćurić: Smrt Pétera Esterházya

2. Mihaela Gašpar: O čajnicima i ženama

3. Ivica Ivanišević: Primavera

4. Damir Karakaš: Sjećanje šume

5. Dražen Katunarić: Smiješak Padra Pija

6. Kristian Novak: Ciganin, ali najljepši

7. Denis Peričić: Techno gost

8. Bekim Sejranović: Dnevnik jednog nomada

9. Tomislav Šovagović: Ispod skala

10. Goran Tribuson: Vrijeme ljubavi

Svi glasači ulaze i u nagradnu igru, a u svakoj od knjižnica slučajnim odabirom bit će odabrana tri dobitnika nagrada. Nagrade su paketi knjiga koje se natječu za Nagradu Fran Galović 2017.

Autor koji dobije ukupno najviše glasova čitatelja, dobiva jedan glas u konačnom glasovanju za dobitnika nagrade, u kojem sudjeluju i tri člana povjerenstva, koji svaki imaju po jedan glas. U povjerenstvu su dr. sc. Mario Kolar (predsjednik), dr. sc. Željka Lovrenčić i dr. sc. Matija Ivačić.

Dobitnik Nagrade Fran Galović 2017. bit će proglašen na zatvaranju 24. Galovićeve jeseni 28. listopada u Koprivnici.

Mirko Ćurić

SMRT PÉTERA ESTERHÁZYA

Đakovački kulturni krug

Najnovija knjiga plodnog đakovačkog književnika donosi šest priča o smrti, kako joj i glasi podnaslov. Iako govore o posljednjim danima, pa i satima, mahom poznatih osoba, u svaku priču upisan je i sam pripovjedač, koga smrt dotičnih osoba, pogotovo onih iz đakovačkog mu zavičaja (Smrt posljednjeg hrvatskog kralja, o Strossmayeru), i osobno pogađa.
Mihaela Gašpar

O ČAJNICIMA I ŽENAMA

Disput

Najnoviji roman Mihaele Gašpar sjajan je spoj emotivnog i racionalnog, priča o frustracijama i krivnjama, jednoj obitelji i ženama koje su se istovremeno silno trudile pripadati joj i od nje pobjeći. Autorica vješto uspijeva jednostavne priče ubaciti u motor umjetničke transformacije i od njih stvoriti divnu literaturu koja u sebi sadrži samu esenciju života, život sam.
Ivica Ivanišević

PRIMAVERA

Hena com

U Splitu 1939. godine, u noći Svetog Duje, nakon mnogo godina prvi puta ponovno se susreću tri brata, koje je život odveo na različite, pa i suprotne strane (vojnik, svećenik, građanin). Tijekom svega trideset i šest sati splet događaja će toliko izmiješati njihove živote da ništa više neće biti kao prije. Pritom osim suverenim vođenjem radnje, priča plijeni i humorom.
Damir Karakaš

SJEĆANJE ŠUME

Sandorf

Sjećanje šume kratki je roman poetskog tempa, knjiga o jednom neobičnom odrastanju pod sjenom misterija koji se krije u samom tijelu. Knjiga u kojoj se natječu strah i volja, dodiruje trauma, humor i poezija. Knjiga s ruba šume, posve karakaševska, uvrnuta u svojoj logici, točna i tečna, pomaknuta i razumljiva, knjiga koja može u svijet. Mala velika knjiga.
Dražen Katunarić

SMIJEŠAK PADRA PIJA

Hena com

Autor je u romanu stvorio zabavno, ali vrlo sadržajno i slojevito djelo. Roman je to izrazite događajnosti, pun obrata, iznenađenja i različitih generacijskih, svjetonazornih i drugih sukoba, čiju kompleksnu strukturu autor gradi prepletanjem dviju radnji povezanih motivom učenja jezika, kao platforme ljubavna približavanja i moguće pustolovine.
Kristian Novak

CIGANIN, ALI NAJLJEPŠI

Oceanmore

Ispripovijedan kroz četiri pripovjedača, roman spaja zavičajno i globalno. Tako u njemu pronalazimo izbjeglički val, zabranjenu ljubav Hrvatice i Roma, veterana Domovinskog rata koji brine za mir u selu, policajca na zalazu karijere u shizo-epizodama, pauka koji je ispleo svoju mrežu, internetsko bjesnilo – jednom riječju raskoš jezika, misli i emocija.
Denis Peričić

TECHNO GOST

Kajkavsko spravišče

Knjiga okuplja Peričićeve kratke kajkavske proze, koje obilježavaju prije svega fantastika i intertekstualnost, nerijetko začinjeni bizarnim raspletima. Inspirativna vrela najčešće dolaze iz zavičajno-varaždinskog areala, ali i iz povijesti i popularne kulture. Teme su najčešće ljubav te odnos Dobra i Zla, obrađeni kroz najrazličitije optike, najčešće groteskne i parodične.
Bekim Sejranović

DNEVNIK JEDNOG NOMADA

v|b|z

Dnevnik jednog nomada istovremeno je putopis, dnevnik čitanja i zbirka zapisa o svakodnevnoj borbi sa životom, koliko traumatičnoj toliko i lijepoj. Razapet između Skandinavije i Balkana, Bekim Sejranović ispisuje stranice o dva svijeta, i o sebi u njima i izvan njih, koje su jednako potresne, uznemirujuće i duhovite kao i najbolje stranice njegovih romana.
Tomislav Šovagović

ISPOD SKALA

Mozaik knjiga

Nova škrinja kratkih priča T. Šovagovića skrivena je ispod skala u šibenskom domu odrastanja. Uz ljetne putopisne đirade Šibenikom i njegovim krajevima knjiga je istodobno spomenar dječjih igara, jela, napitaka i medija osamdesetih godina. I kada se otkrije sadržaj neobične prostorije ispodskala ostaje intimni sloj koji će svaki čitatelj moći pronaći samo za sebe.
Goran Tribuson

VRIJEME LJUBAVI

Mozaik knjiga

U Vremenu ljubavi, posljednjem dijelu svojevrsne autobiografske tetralogije, Tribuson prikazuje osobnu povijest ljubavnih poraza i pobjeda, uz mnoštvo ironičnih i autoironičnih tipično tribusonovskih strelica. Sve to popraćeno je svojevrsnom klasifikacijom ljubavi općenito, a na kraju knjige čak i pokušajem nekakve ‘studije’ o ljubavi.

čitam...