Održan Kolegij gradonačelnika i općinskih načelnika

14:45h
0
Održan Kolegij gradonačelnika i općinskih načelnika // foto: Ivan Brkić

U prostorijama Županije u utorak je održan Kolegij gradonačelnika i općinskih načelnika s područja Koprivničko-križevačke županije. Na sastanku se razgovaralo o pet točaka dnevnog rada, a najviše „buke“ izazvao je potpredsjednik Hrvatske pošte za našu županiju Hrvoje Grbanović koji je iznio prijedlog Hrvatske pošte d.d. Zagreb o sufinanciranju poštanskih ureda u jedinicama lokalne samouprave u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Naime, od 34 poštanska ureda, koliko ih se nalazi unutar županije, samo četiri posluju sa dobiti, što predstavlja minus za Hrvatske pošte. 

– Mi bi htjeli da općine pomognu u sufinanciranju poštanskih ureda i zato smo vam predstavili ovaj prijedlog. Jednostavno tražimo pomoć od lokalnih uprava i samouprava i vjerujem da ćemo postići dogovor na obostrano zadovoljstvo – rekao je predstavnik HP-a Grbanović.

Većina načelnika nije se složila sa ovakvim modelom sufinanciranja te su jasno dali do znanja kako neće prihvatiti ovakav prijedlog. Na pitanje načelnika što će se dogoditi ako općine ne prihvate ovakav prijedlog sufinanciranja, Grbanović je rekao kako sigurno neće doći do zatvatranja pojedinih poštanskih ureda jer to jednostavno nije strategija Hrvatskih pošta.

Sljedeća točka o kojoj se razgovaralo bio je Sporazum o preuzimanju otpada između “Piškornice” d.o.o. i jedinica lokalne samouprave. Iako se većina načelnika složila da „projekt Piškornica“ treba što prije početi sa radom jer povoljnije alternative jednostavno nema, s njihovim tvrdnjama nije se složio zamjenik gradonačelnika Dražen Pros koji je rekao kako Grad Koprivnica sigurno neće potpisati nikakav sporazum dok sve ne bude precizno objašnjeno i u papirima i građanima, jer se ovdje ipak ne radi o malome i bezvrijednom projektu.

Nakon toga, zamjenik župana Darko Sobota upoznao je sudionike Kolegija sa glasnikom Koprivničko-križevačke županije koji bi uskoro trebao početi izlaziti. Glasnik bi se izdavao tri do četiri puta godišnje u 30 do 40 tisuća primjeraka, a u njemu bi se između ostalog prezentirale općine i poslovi koji se obavljaju u njima.

Kolegiju je prisustvovala i ravnateljiva Opće bolnice „Dr. Tomislav Bardek“ Gordana Slavetić koja je sve prisutne upoznala s informacijom o osnivanju Zavoda za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije. Naime, radi se o zakonskoj odredbi koja se mora ostvariti do kraja iduće godine i koja će građanima županije donijeti veću učinkovitost i kvalitetu te bržu reakciju pružanja hitne pomoći.

– 2009. godine osnovan je Hrvatski zavod za hitnu medicinu te je donesena odluka da se do kraja 2011. godine moraju osnovati Županijski zavodi na području cijele Hrvatske. Dosad je 12 županija donijelo odluku o osnivanju zavoda, a bitno je naglasiti kako tim osnivanjem zavoda nitko od građana neće bit zakinut niti će biti smanjena razina zdrastvene zaštite – rekla je Gordana Slavetić.

Na kraju kolegija predstavljen je projekt o Centru za pomoć i njegu Koprivničko-križevačke županije. Verica Šarlija, koja je predstavila projekat, naglasila je kako je to proširenje aktivnosti zbrinjavanja starijih osoba u njihovim kućanstvima.

– Taj program pokazao se izuzetno uspješnim i od većine je dobio pozitivnu ocjenu. Javilo nam se dota ljudi koji su spemni platiti uslugu pomoći i osnivanje ovog Centra odnosi se na njih – rekla je Verica Šarlija.

Osnivač Centra za pomoć i njegu je Koprivničko-križrvačka županija, a sjedište će biti u Domu za starije i nemoćne osobe Koprivnica. Vjeruje se da će Centar početi sa radom tijekom iduće godine.