Održana radionica za žene iz ruralnih područja

17:14h
0
120611-pzrs

U Đurđevcu je održana radionica u okviru projekta ‘Žene jugoistočne Europe u Mreži za ruralni razvoj’. Cilj ovog projekta je definiranje potreba i mogućnosti žena u ruralnim područjima te uspostavljanje koordinacije na nacionalnoj i regionalnoj razini.

Radionicu je na inicijativu predsjednice Verice Rupčić, organiziralo županijsko Povjerenstvo za ravnopravnost spolova. Podršku ovom projektu, koji se provodi u sedam država regije, dali su zamjenik župana Ivan Pal, saborska zastupnica Marija Vukobratović, zastupnik  Stjepan Milinković,   zamjenica gradonačelnika grada Đurđevca Marijana Markešić i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić. 


U izuzetno zanimljivoj raspravi predstavile su se žene iz svih dijelova županije sa svojim  bogatim iskustvima u vođenju obiteljskih gospodarstava, očuvanju tradicije i kulturne baštine, organizacijom inovativnih radionica namijenjenih učenju tkanja, šlinganja, krojenja, našivavanja, kukičanja te obnovom narodnih nošnji i ostale kulturno-povijesne baštine; bavljenju pčelarstvom, pripremom i promicanjem jela od koprive specifičnog za koprivnički kraj, poticanju izbora najuzornije seoske žene i drugim aktivnostima .

Bilo je govora o problemima koji se javljaju u našim selima, a vezani su uz smanjenje poticaja, što dovodi u pitanje opstanak mnogih obiteljskih gospodarstava, kao i o specifičnim problemima koji pogađaju upravo žene u ruralnim područjima, a nastaju smanjenjem državne potpore u proizvodnji mlijeka, čime se uglavnom bave žene. Također je naglašen problem plasiranja i prodaje proizvoda i rukotvorina, koje izrađuju žene i koje bi trebale biti značajan obiteljski prihod.

Zbog specifičnog mentaliteta i posebice loše ekonomske situacije, koja ima snažnije posljedice u ruralnim područjima, uvelike je otežana afirmacija žena. Budući da još uvijek ne postoje socio-ekonomski pokazatelji današnjeg stanja u ruralnim prostorima, posebice položaja žena u ruralnim područjima Hrvatske, provedbom ovoga projekta očekuje se definiranje trenutnog stanja te mogućnosti i potreba žena u ruralnim područjima Hrvatske, kao jedne od sedam država jugoistočne Europe u kojima se projekt provodi.

čitam...