Održana tribina o zapošljavanju pripadnika romske zajednice

10:08h
0
Foto: www.koprivnica.hr

U organizaciji Udruge Roma „Korak po korak” 3. veljače 2015. u Gradskoj vijećnici u Koprivnici održana je javna tribina tribinu „Obrazovanje i zapošljavanje pripadnika romske zajednice u Koprivničko-križevačkoj županiji – izazovi i moguća rješenja”. Okupljene je ispred Grada Koprivnice pozdravila zamjenica gradonačelnice Melita Samoborec.

Tribina je bila informacijsko-edukacijskog karaktera s ciljem razmatranja problematike u romskoj zajednici u kontekstu Nacionalne strategije za uključivanje Roma za razdoblje 2013.- 2020. i Akcijskog plana za provedbu Nacionalne strategije. Tribina je bila koncipirana tako da je pripadnicima/cama romske zajednice pružila važne informacije o raznim pitanjima . Pored toga, tribina je omogućila da se zajedno sagledaju i analiziraju problemi i izazovi s kojima se pripadnici romske nacionalne manjine suočavaju te pronađu načini za poticanje romskih predstavnika i lokalnih institucija za efikasnije rješavanje postojećih problema. Rasprava i zaključci ove javne tribina poslužit će kao podloga za kreiranje medijskih sadržaja kako bi se omogućio kvalitetan i objektivan medijski prikaz pitanja s kojima se suočava romska zajednica u Koprivničko-Križevačkoj županiji.

Centar za mir, pravne savjete i psihosocijalnu pomoć – Vukovar, zajedno s partnerskim organizacijama Institut STINE – Split i Udrugom romskog prijateljstva LUNA – Beli Manastir, od 11.02.2014. godine provodi projekt u trajanju od 18 mjeseci pod nazivom „Projekt za zagovaranje uključivanja Roma” koji se u okviru IPA IV komponente „Razvoj ljudskih potencijala: Podrška programima organizacija civilnog društva u području zagovaranja i motivacije za društveno isključene skupine” financira sredstvima iz Europskog socijalnog fonda Europske unije. Ugovorno tijelo u Republici Hrvatskoj je Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva.

„Projekt za zagovaranje uključivanja Roma” provodi se u 5 županija: Osječko-baranjskoj, Brodsko-posavskoj, Sisačko-moslavačkoj, Koprivničko-križevačkoj i Međimurskoj županiji. Aktivnosti projekta usmjerene su na razvoj i jačanje kapaciteta romskih organizacija civilnoga društva i predstavnika romske zajednice za aktivno sudjelovanje u procesima praćenja i zagovaranja mjera za aktivno socijalno uključivanje Roma, te povećanje vidljivosti tema i pitanja uključivanja u cilju poboljšanja općeg socio-ekonomskog položaja Roma u Republici Hrvatskoj.

Izvor: www.koprivnica.hr