Održana večer sjećanja i predstavljena knjiga o koprivničkim knjižnicama i čitaonicama

18:41h
0
Održana večer sjećanja i predstavljena knjiga o koprivničkim knjižnicama i čitaonicama

U Domu mladih Koprivnica prošlog tjedna održana je Večer sjećanja “Tako vam je nekoć bilo” prigodom koje je predstavljena knjiga Knjižnice i čitaonice grada Koprivnice 1650.-2010. : Spomenica Knjižnice i čitaonice “Fran Galović” Koprivnica“. Program je održan povodom Dana grada Koprivnice i 65. obljetnice postojanja Gradske knjižnice i čitaonice. Među nazočnim posjetiteljima koji su ispunili dvoranu Doma mladih gotovo do posljednjeg mjesta bili su gosti iz Koprivnice i drugih gradova, gradonačelnik grada Koprivnice Zvonimir Mršić i zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ivan Pal, predstavnici gradskih i županijskih tijela uprave i samouprave, korisnici i članovi knjižnice, suradnici i prijatelji knjižnice, bivši i sadašnji knjižničari, članovi njihovih obitelji i drugi gosti.

Knjigu Knjižnice i čitaonice grada Koprivnice 1650.-2010. : Spomenica Knjižnice i čitaonice “Fran Galović” Koprivnica“ potom su predstavili Dijana Sabolović-Krajina, glavna urednica i ravnateljica Knjižnice, Dragutin Feletar, recenzent, autor i urednik brojnih knjiga, između ostaloga o Koprivnici i Podravini te Ilija Pejić, knjižničarski savjetnik, istaknuti stručnjak u području knjižničarstva iz Knjižnice „Petar Preradović“ iz Bjelovara, pisac Pogovora knjige. 

 

Program je nastavljem prikazivanjem dokumentarnog filma  „I Vi ste dio priče, duge 360 godina, o koprivničkim knjižnicama i čitaonicama” kojim je ukratko prikazana prošlost i sadašnjost čitanja i knjižničarstva u Koprivnici.

U nastavku, u dijelu programa nazvanom “Večer sjećanja” gosti su bili suradnici u netom predstavljenoj knjizi koji su u njoj sudjelovali pišući o svojim sjećanjima na koprivničku knjižnicu i trag koji je ostavila u njihovim životima. To su bili suradnici, prijatelji i nekadašnji zaposlenici knjižnice, Mira Kolar Dimitrijević, povjesničarka i sveučilišna profesorica u mirovini, čest i dragi gosti našeg grada,  Pajo Kanižaj, književnik, također čest i dragi gost Koprivnice i Koprivničanaca, Radmila Magić, djevojački Marković, prva stručna knjižničarka, prije 50 godina najmlađa voditeljica neke gradske knjižnice u tadašnjoj Jugoslaviji, Marija Mraz, predsjednica Udruge osoba s invaliditetom Bolje sutra Koprivnica, koja je partner Knjižnici u provođenju programa socijalne inkluzije osoba s invalidetom, Dragica Zlatar, predsjednica Udruge slijepih Koprivničko-križevačke županije, udruge koja je partner Knjižnice u usluzi za slijepe i slabovidne, projektu po kojemu je Koprivnica postala poznata i na međunarodnoj razini te Marijan Špoljar, povjesničar umjetnosti i koprivnički galerist.

Ovom prigodom Knjižnica je odala i simboličnu posvetu književniku, svojem  vjernom prijatelju i suradniku Zvonku Todorovskom, također jednom od autora eseja o knjižnici u rubrici “Sjećam se…” koji je iznenada preminuo 11.9.2010. u tijeku pripreme upravo predstavljene knjige za tisak.  Isto tako, iskazano je poštovanje i zahvalnost knjižničarima koji danas nisu više među nama.  

Po završetku programa svi posjetitelji na dar su dobili po primjerak promovirane knjige, a za sve goste u predvorju bio je priređen i domjenak na kojem je ugodno druženje gostiju i knjižničara još dugo potrajalo.