HRVATSKA GLAZBENA NAGRADA

Ogenj nominiran za Porin, Mihac Kovačic: Dok nas tjeraju da smo „jen po jen“, naš album „Si kak jen“ i dalje skuplja lovorike

Album su najavili singlom “Kaj nebi bilo”, a prošlu godinu zaokružili snimkom koncertnog spektakla u koprivničkoj Bašći “DOMAJ smo SI KAK JEN”.

11:00h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Koprivnički pršteći, energični i iskreni folk rock bend, kako sebe sami predstavljaju dečki iz Ogenja, svojim su albumom Si kak jen i ove godine zaradili nominaciju za najprestižniju hrvatsku glazbenu nagradu Porin. Ove su godine, na 28. dodjeli Porina nominirani u kategoriji najbolji World Music album.

Riječ je o drugom studijskom albumu koji je objavljen u svibnju prošle godine.

Album su najavili singlom “Kaj nebi bilo”, a prošlu godinu zaokružili snimkom koncertnog spektakla u koprivničkoj Bašći “DOMAJ smo SI KAK JEN”.

Frontmen Tomislav Mihac Kovačic ovih je dana angažiran oko građevinskih radova na potresom pogođenom području odakle nam je kratko prokomentirao i ovogodišnju nominaciju.

– U vrijeme dok nas tjeraju da smo „jen po jen“, naš album „Si kak jen“ i dalje skuplja lovorike. Ne zato jer smo već poznati i živimo na staroj slavi, jer smo ipak još mladi bend već zato jer ljudi vide napredak. Napredak na kojim bi svaki bend, svako poduzeće, svaka persona trebala raditi. Ogenj je novim albumom iskoračio iz već pomalo ofucane ladice irskog folka ili punka. Porin je velika i dalje stvar za nas. Ne zbog nagrade, već zbog cijele ceremonije, produkcije i atmosfere koja vlada na dodjeli, svim silnim tonskim probama, medijskom praćenju, itd. To je onda život glazbenika, glazbenika koji se trudi i trsi godinu i pol, neovisno bio „priznati“ i prihvaćeni od strane kritike i publike. Naučeni smo raditi, uživamo dok nove stvari na kojima radimo „pucaju“ još malo dalje od albuma prethodnika. I ove godine odlučili smo se „ugurati“ u kategoriju etna, tj. sadašnje kategorije world musica, jer to i jesmo i nismo.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Nekako mislim da u ovoj kategoriji i nismo favoriti, i Dunja Knebl, a posebica Amira su tu doma. Mi ne stajemo, furamo svoju furku, a dok nam ide, znate već da dok smo „Si kak jen“ smo svugde „Domaj“! – rekao je Mihac Kovač.

Podsjetimo, prethodna dva Porina Ogenj je zaradio prije dvije godine, u ožujku 2019.-te kada su osvojili najznačajniji hrvatski glazbeni kipić u kategoriji novog izvođača godine te kada je njihov debitantski album “Domaj” osvojio Porin za najbolji album etno glazbe.