Ogorčeni presudom Mariću branitelji traže od nadležnih da istim mjerama sude i srpskim vojnicima

12:25h
0

Ne možemo i ne smijemo šutjeti na provokacije iz Srbije koja nastavlja rat protiv Hrvatske, ali na drugi, finiji način – sudskim presudama i optužnicama. Rekli su to koprivnički branitelji koji su danas održali konferenciju za mediju na temu neprihvatljive i sramotne presude Veljku Mariću, koji je osuđen na 12 godina zatvora.

Tajnik Koordinacije braniteljskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata Grada Koprivnice, Mladen Pavković, naglasio je kako je presuda beogradskog suda protiv hrvatskog branitelja sramotna, kao što su sramotne i optužbe protiv Vekića, Šeksa, Glavaša i ostalih 40-ak branitelja.

– Kažu da je Marić kriv što je ubio jednog čovjeka, a mi se onda pitamo tko je kriv za ubojstva 10 tisuća civila i preko 400 djece u Domovinskome ratu. Zašto Srbi po principu po kojem su sudili Mariću ne sude i krvnicima Vukovara, Škabrnje i svih ostalih mjesta koja su nastradala u ratu – pitaju se branitelji te traže od nadležnih u RH da na isti način počnu suditi i agresorima na Hrvatsku.

– Tražimo da se u RH na isti način počne suditi i onima koji su ubili 152 branitelja s područja naše županije, da se pronađu piloti onih srpskih aviona koji su 7. listopada 1991. raketirali našu vojarnu i ubili jednu osobu te ranili još nekoliko. Isto tako tražimo da DORH odmah pošalje optužnice u Beograd za sve one vojnike i zapovijednike koji su razarali po našoj zemlji – rekao je Pavković te zaključio da se na ovakve optužbe jednostavno više ne smije šutjeti.

Potpredsjednik Koordinacije udruga, Ivica Galinec, nadodao je kako Hrvatska Vlada mora što prije donijeti zakon kojim će se poništiti optužnice protiv naših branitelja kako bi oni mogli slobodno prelaziti granice i živjeti bez ikakvog straha i kontrole.

Nakon toga, branitelji su se dotaknuli i obilježavanja 20. obljetnice preuzimanja Vojarne u Koprivnici i Dana koprivničkih branitelja, koji je proglašen upravo na njihovu inicijativu.

– Mi smo Gradu poslali prijedlog o Danu koprivničkih branitelja i oni su to prihvatili, ali ne i ostale naše ideje, poput mimohoda, jer kako su rekli, plan obilježavanja je već unaprijed napravljen. Malo nas boli činjenica što nismo više uključeni u taj program obilježavanja, ali vjerujemo da će ubuduće biti bolje – kazao je Galinec.

Napomenimo kako će se 20. obljetnica preuzimanja Vojarne, kao i Dan koprivničkih branitelja obilježiti u petak, 30. rujna.

čitam...