Ekocid

FOTO-VIDEO Ogroman požar zahvatio Piškornicu, gusti dim i otrovni plinovi prekrili nebo, a vatrogasci nemaju vode

18:50h
0

Izvještaji s terena govore o gustom oblaku crnog dima od kojeg se ne vidi ni Sunce, a sve to pokušavaju staviti pod kontrolu deset vatrogasaca i tri interventna vozila istovremeno.

Na odlagalištu otpada Piškornica kraj Koprivničkog Ivanca došlo je do velikog požara na istom mjestu kao i prije dva tjedna.

Oko 15 sati zapalio se dio odlagališta na kojem je otpad star pet godina. Trenutno se pouzdano ne zna uzrok.

Iako nema otvorenog plamena, izvještaji s terena govore o gustom oblaku dima od kojeg se ne vidi ni Sunce, a sve to pokušavaju staviti pod kontrolu deset vatrogasaca i tri interventna vozila istovremeno. Na terenu je trenutno situacija ravna katastrofi jer, kako doznajemo od očevidaca, vatrogasci nemaju dovoljno vode za gašenje požara koji se širi. Naime, priključeni su na jedan hidrant koji je na Piškornici te njime opskrbljuju šmrkove koji nisu dovoljno jaki da u potpunosti ugase požar. S druge strane, isti taj hidrant također je preslab da puni vodene topove na vatrogasnim vozilima, za koje se voda naknadno dovodi u cisternama. Treba napomenuti da se na odlagalište Piškornica se inače voze tone smeća iz Rijeke.

Direktor Piškornice Mladen Jozinović potvrdio nam je da je došlo do požara na istom mjestu kao i prošli put te da se vjerojatno radi o kemijskoj reakciji duboko u otpadu. Također je napomenuo da je sve to posljedica toga što nemaju mogućnost na pravilan način zbrinjavati otpad budući da se Piškornica koristi kao alat u predizbornoj kampanji te da će se ovakvi slučajevi događati sve dok se ne dobiju sredstva za gospodarenje otpadom.

Lidija Runko Luttenberger, pomoćnica ministra zaštite okoliša i prirode, smatra da se radi o tipičnom požaru koji se događa u tijelu odlagališta.

– To su obično dubinski požari koji često nastaju ljeti. Međutim, problem je što postoji stalni dotok goriva, a to je metan koji se stvara unutar samog odlagališta. Taj se požar u potpunosti može ugasiti jedino tako da se spriječi dotok goriva, a to je nemoguće. Sada bi trebalo raskopati otpad i imati stalni dotok vode, a vatrogasne službe bi praktički morale danonoćno tamo bdjeti. Imam iskustva s takvim situacijama i one mogu trajati i mjesecima – rekla nam je pomoćnica ministra.

Stanovnicima koji žive u blizini odlagališta preporučuje da zatvore prozore, a napominje i da je od iznimne važnosti da svi vatrogasci i službe na terenu imaju zaštitne maske zbog otrovnih plinova koji nastaju izgaranjem.

– Nije najgori dim i plamen, najgore je što u odlagalištima ima tvari koje izgaranjem stvaraju otrovne i kancerogene plinove koji ljudima stvaraju dugoročnu štetu – istaknula je.

Prema njenom mišljenju, uzrok svega je zarada na gomilanju otpada.

– Ovdje se radi o ogromnim količinama nagomilanog otpada. To je glad za profitom, onaj tko naplaćuje ne gleda što će se događati ljudima i okolišu. Nagomilavanje nikako nije dobro rješenje, moramo težiti tome da čim više odvajamo otpad, a ovdje je situacija potpuno suprotna – zaključila je Lidija Runko Luttenberger.