Pro(iz)vedi mladost u kulturi

Okruglim stolom i upoznavanjem Đurđevca započeo je projekt o važnosti i potencijalima likovne umjetnosti i vizualne kulture u srednjoškolskom obrazovanju

Dizajnerice Roberta Bratović i Nina Bačun iz studija Oaza održat će dvomjesečnu radionicu Hasanaginica 2.0 s učenicima zagrebačke Islamske gimnazije dr. Ahmed Smajlović.

09:23h
0
Pro(iz)vedi mladost u kulturi

Javnom raspravom o potencijalima likovne umjetnosti i vizualne kulture u srednjoškolskom obrazovanju i  upoznavanjem učenika dvije zagrebačke i jedne đurđevačke srednje škole, u petak 26. siječnja započeo je višemjesečni projekt “Pro(iz)vedi mladost u kulturi”kojim se u spomenute srednje škole privremeno implementira praktična nastava iz područja filma, grafike i ulične umjetnosti.

Rasprava o potrebi uvođenja praktične nastave iz područja likovnosti povela se za okruglim stolom u gimnaziji dr. Ivana Kranjčeva u Đurđevcu na kojem su sudjelovali učenici srednjih škola i profesorice likovnih umjetnosti s dugogodišnjim pedagoškim iskustvom Ida Loher i Sanja Balen te viša asistentica na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu Josipa Lulić. Razgovor je moderirala voditeljica projekta i kustosica iz kolektiva BLOK Ivana Hanaček. Upravo zbog zajedničkog zaključka kako su znanje o proizvodnji umjetničkog djela i rad na istom važni za razvoj kritičkog razmišljanja i kreativnosti učenika te su u neodvojivoj vezi sa širim društvenim procesima, u narednim će se mjesecima u gimnaziji dr. Ivana Kranjčeva u Đurđevcuzagrebačkoj Islamskoj gimnaziji dr. Ahmed Smajlović i Tehničkoj školi Zagreb pod stručnim vodstvom umjetnika i dizajnera mlađe generacije održati nekoliko radionica.

Okrugli stol u đurđevačkoj gimnaziji dr. Ivan Kranjčev: Ivana Hanaček, Josipa Lulić, Ida Loher, Sanja BalenDizajnerice Roberta Bratović Nina Bačun iz studija Oaza održat će dvomjesečnu radionicu Hasanaginica 2.0 s učenicima zagrebačke Islamske gimnazije dr. Ahmed Smajlović. Nakon završene radionice dizajnerice će izraditi umjetničku knjigu radnog naslova Hasanaginica 2.0 koja će kroz radove učenika ispričati ovaj ep novim likovnim jezikom. Snimatelji Srđan Kovačević i Bojan Mrđenović će s učenicima zagrebačke srednje Tehničke škole, nekad strukovne željezničarske škole iz koje izlazi stručan kadar za rad na Hrvatskim željeznicama, održati filmsku radionicu Vlak u snijegu 2.0. Polaznici će proći uvod u filmski jezik, razradu koncepta, snimanje i montažu završnog filma na temu željeznica. Tehnika grafita davno je prestala biti sinonim za vandalizam i postala simbol mladenačke kreativnosti, kao i visoke likovne kvalitete i inovativnosti. Kroz radionicu Podravski motivi 2.0 pod vodstvom Maria Miličića i Antonije Bačić učenici gimnazije dr. Ivana Kranjčeva u Đurđevcu osmišljavat će kompozicije, motive i tehnike te izraditi dva velika murala u javnom prostoru Đurđevca.

Okrugli stol u đurđevačkoj gimnaziji dr. Ivan Kranjčev, učenici i profesori

Javna prezentacija sva tri participativna umjetnička rada proizašla iz radionica s učenicima srednjih škola bit će organizirana u lipnju ove godine u Đurđevcu kao završna izložba, a pored finalnih produkata predstavit će se dokumentacija procesa te će se smjestiti projekt u njegov društveni kontekst: izložit će se podaci o stanju i položaju umjetničkog obrazovanja u srednjim školama te pristupu mladih kulturno-umjetničkoj proizvodnji. Izložba će trajati mjesec i pol dana.

Dio sudionika projekta u vođenom obilasku grada Đurđevca od strane učenika gimnazije dr. Ivan Kranjčev

Projekt “Pro(iz)vedi mladost u kulturi” povezuje BLOK, umjetnike i učenike u proizvodnji participativne umjetnosti, a usmjerava se na srednjoškolske učenike gimnazijskih i strukovnih škola. Istraživanja na kojima se temelji pokazala su da se na ovoj skupini prelamaju ključni problemi društva: smanjenje dostupnosti socijalnih usluga, porast kompeticije na tržištu rada i slabljenje socijalnih institucija, što rezultira produbljivanjem socijalnih razlika. Podaci pokazuju da je čak četvrtina mladih u realnom riziku od siromaštva, da je društveno neprihvatljivo ponašanje u porastu, kao i društvena nebriga o provođenju slobodnog vremena. Manje od 10% mladih često odlazi na kulturne programe, što je posljedica propadanja kulturne infrastrukture posebno u ruralnim predjelima, kao i neadekvatne zastupljenosti umjetničkog obrazovanja u srednjim u prvom redu u strukovnim, ali i u gimnazijskim programima.

čitam...