OPĆA OPASNOST U SVIM OPĆINAMA UZ DRAVU // Vodeni val dugačak je 13 km, putovat će oko 20 sati!

06:12h
0
Mještani Drnja pune vreće s pijeskom // Foto: Koprivnica.net

Podravina je na nogama, ovakve poplave se ne pamte, a najgore tek dolazi. U svim općinama koje gravitiraju rijeci Dravi proglašena je danas opća opasnost!

Zbog iznimno visokog vodostaja Drave i vodenog vala koji će danas proći kroz Koprivničko-križevačku županiju, opća opasnost proglašena je u općinama Legrad, Đelekovec, Drnje, Gola, Molve, Novo Virje, Ferdinandovac i Podravske Sesvete.

– Vodeni val iz Međimurja očekuje se oko 9 sati. Dugačak je 13 kilometara, a kroz našu županiju putovat će oko 20 sati – rekao je pročelnik područnog ureda za zaštitu i spašavanje Koprivnica Ivan Kramarić.

U 7 ujutro kod Botova je izmjeren vodostaj od čak 576 centimetara, a isti je vodostaj bio i u 8 sati. 

Župan proglasio izvanredno stanje

Župan Darko Koren proglasio je izvanredno stanje u Koprivničko-križevačkoj županiji. To će omogućiti mobilizaciju svih potrebnih snaga za obranu od poplave.

U Drnju se kuće brane zečjim nasipima, a voda je noćas odvojila dio ceste prema ugroženom području sela.

Evakuirano naselje Tori

Jučer je došlo do izlijevanja vode iz potoka Gliboki što je za posljedicu imalo ugrožavanje naselja Tori kod Sigeca. Policija je izvijestila kako je iz dijela naselja u vremenu od 22.20 do 0.20 sati evakuirano oko 70 stanovnika, od kojih je oko 30 smješteno u osnovnoj školi u Drnju, a oko 40 kod rodbine u djelu naselja Tori koji nije ugrožen vodom.

Porasla razina vode u Repašu

Zbog vode na cesti između Botova i Šoderice, promet se preusmjerava sljedećim pravcima: od Koprivnice prema Mađarskoj na relaciji Drnje – Torčec – Šoderica – Gola, te od Mađarske prema Koprivnici na relaciji Gola – Šoderica – Đelekovec – Koprivnica.

Danas u jutarnjim satima na lokalnoj cesti kod Šoderice razina vode na kolniku je oko 5 cm, a za sada je moguće prometovati bez problema.

U jutarnjim satima je kod mosta u Repašu razina vode u Dravi u odnosu na stanje od 20 sati 15. rujna porasla za oko 15 cm, no za sada ne ugrožava stambene objekte u Repašu.

Prema policijskim informacijama, u jutarnjim satima u Molvama, Novom Virju kao i drugim okolnim kanalima razina vode je u opadanju.

{vsig}vijesti/09-2014/drnje-poplava{/vsig}