EPIDEMIJA

Opcija uvođenja covid-potvrda za razne događaje više nije na stolu, očekuju nas relaksiraniji mjeseci

Ministar zdravstva Vili Beroš i sam je kazao kako je ukidanje svih epidemioloških mjera jedna od opcija.

11:49h
0
Ilustracija // Foto: Ivan Brkić

Kafići su danas, od 1. rujna, otvorili svoja vrata, što znači da će mnogi odsad u kavi, pićima i napitcima moći uživati u unutrašnjosti. Odluka Stožera civilne zaštite RH iznenadila je ugostitelje, pa i cijeli narod, no nije iznenađenje što će biti potrebno pridržavati se dobro poznatih epidemioloških mjera. Odgovornost je, kazali su, na pojedincu koji će samostalno odlučiti želi li posjetiti ugostiteljski objekt i slične zatvorene prostore.

Glede drugih pravila i preporuka, jutarnji.hr piše kako nacionalni Stožer produljuje dosad aktualne mjere najprije do 15. rujna, a isto će navodno činiti i dalje. Krucijalna informacija, stoga, jest kako pooštravanja nisu planirana.

Početkom ljeta, podsjetimo, najavljivalo se uvođenje covid-potvrde za ulazak u razna mjesta. No, ta opcija više nije na stolu, a prema izvorima Jutarnjeg, razlozi su otpor, nemogućnost kontrole svakoga mjesta i mogućnost da i cijepljena osoba prenese virus. S druge strane, razgovara se o covid-potvrdama u bolnicama i domovima za starije.

Inače, ministar zdravstva Vili Beroš i sam je kazao kako je ukidanje svih epidemioloških mjera jedna od opcija, o čemu smo pisali ovdje.