Općine trebaju kvalitetniju pomoć za EU fondove

12:09h
0
Stjepan Milinković, načelnik Općine Gola i saborski zastupnik // Foto: Arhiva

Iako je koprivničko-križevački župan Darko Koren na predzadnjem lanjskom kolegiju s predstavnicima podravsko-prigorskih lokalnih samouprava poručio im da od njih samih najviše ovisi koliko će projekata na svojim područjima uspjeti ispuniti pomoću novca iz Europske unije, neki misle da pri tom najavljena pomoć, primjerice iz Razvojne agencije PORE, jednostavno nije dovoljna.


Načelnik Novigrada Podravskog, HSS-ov Mladen Mađer smatra da za razliku od agencija u nekim nama susjednim županijama, PORA pruža manje konkretne pomoći.

Mladen Mađer, načelnik Općine Novigrad Podravski // Foto: Arhiva– Mislim da je u početku možda krivo sastavljena i registrirana PORA. Jasno da mi imamo podršku PORE i da oni nas obavještavaju o raznim projektima, iako samo obavještavanje, to mi imamo na internetu, možemo pročitati. Oni zapravo nisu tako registrirani da mogu izraditi i aplicirati projekt. Međimurska i varaždinska organizacija su drugačije i već odavno direktno rade aplikacije JLS i županijama, veli novigradski načelnik.

Sa svojim kolegom iz Novigrada slaže se HDZ-ov golski načelnik i saborski zastupnik Stjepan Milinković.

– Dijelim razmišljanje kolege Mađera, mislim da je apsolutno dobro postavio stvar. Mi smo isto u kontaktu s PORA-om, s ravnateljicom i imamo takvo razmišljanje, oni moraju apsolutno puno više participirati da pokušamo nešto ostvariti. Stalno se i puno govori o tome kako su velike mogućnosti, ali kada dođete, a to sam i u Saboru vrlo jasno obznanio, do realizacije, to baš nije tako lako – dodao je S. Milinković.

Mladen Mađer dodatno potkrijepljuje rečeno podatkom da se troškovi izrade i kandidiranja euro projekata penju na oko desetine ukupne vrijednosti, a problem za sebe je i nemoć brojnih općina da prvo same plate neki projekt, a onda dočekaju povrat utrošenoga iz nekog fonda Europske unije.

– Mislim da bi trebalo jednu kvalitetnu i stručnu ekipu formirati unutar PORE; oni zasigurno imaju dobre namjere ali osim toga za našu županiju u ovim okolnostima treba još puno toga, kada je državni proračun više nego mršav, da bismo možda ipak nešto uspjeli dovući i naravno time popraviti kvalitetu življenja u našim sredinama – zaključio je načelnik Gole.

Župan Darko Koren // Foto: ArhivaDa općine nemaju dovoljno snage i sposobnosti za samostalno pisanje euro projekata zna i župan Darko Koren. Stoga je izvršna vlast u novom proračunu odlučila usmjeriti iznose pomoći lokalnim samoupravama upravo za tu namjenu.

– Dakle, općine su i u kadrovskom smislu prilično ograničene i nemaju tih kapaciteta koji bi im omogućili jednu kvalitetnu pripremu tih programa, ali također i financiranje. Ova godina se treba iskoristiti da se naprave projekti i to ćemo isfinancirati jednim velikim dijelom iz te pozicije pomoći JLS, a u rebalansu ćemo predvidjeti i dodatna sredstva – rekao je župan.

Također, u sklopu preustroja županijske uprave, u Upravnom odjelu za gospodarstvo osnovan je Odsjek za euro poslove, naglasio je župan.

Izvor: www.radio-koprivnica.hr 

čitam...