ratno profiterstvo

Općinsko državno odvjetništvo od koprivničkog suda traži da se Barbaru Hartman i njenu pomoćnicu kazni bezuvjetnim zatvorom

Žalbom se predlaže da se obje optuženice osude na bezuvjetne kazne zatvora, s obzirom na duljinu razdoblja počinjenja kaznenih djela od preko 20 godina, visinu pribavljene imovinske koristi veću od 1.300.000

14:34h
0
Foto: Matija Gudlin
Palača pravde u Koprivnici //Foto: Matija Gudlin

Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici podnijelo je žalbu protiv prvostupanjske presude Općinskog suda u Koprivnici kojom je optužena Križevčanka Barbara Hartman (63) te Štefica Jagušić (59).


One su proglašene krivima zbog počinjenja kaznenog djela prijevare i kaznenog djela nesavjesnog rada u službi, odnosno slučaj koji je poznat javnosti kao ratno profiterstvo.

Presudom su obje optuženice osuđene na uvjetne osude, i to Barbara Hartman utvrđenom kaznom zatvora u trajanju od jedne godine i rokom kušnje od tri godine, a optužena 59-godišnjakinja s utvrđenom kaznom zatvora u trajanju od deset mjeseci i rok kušnje od jedne godine.

Na ove je presude podnijeta žalba kojom se pobijaju odluke suda o uvjetnim osudama i predlaže da se obje optuženice osude na bezuvjetne kazne zatvora, s obzirom na duljinu razdoblja počinjenja kaznenih djela od preko 20 godina, visinu pribavljene imovinske koristi veću od 1.300.000, izostanak značajnijih olakotnih okolnosti i potrebu ostvarivanja svrhe kažnjavanja.

Podsjetimo, Barbara se prema optužnici Općinskog državnog odvjetništva tereti da je 20 godina nezakonito primala mirovinu svojeg bivšeg supruga, smrtno stradalog branitelja iz Domovinskog rata, Franje Hartmana.

Ona je od 1994. do 2002. godine primila gotovo 300.000 kuna, prodala je dionice Podravke u iznosu od 10,5 tisuća kuna, mirovinu je neko vrijeme dijelila sa sinom, a od 2002. do 2014. godine isplaćena joj je mirovina u iznosu od gotovo milijun kuna te se ukupno okoristila s 1,3 milijuna kuna. Za taj je iznos oštetila državni proračun Republike Hrvatske i Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, a u tome joj je pomagala referentica Štefica Jagušić.

 

čitam...