OPĆINA LEGRAD APELIRA MJEŠTANE

Općinsko vodstvo moli Legrađane za strpljenje, ispred nelegalnog doma dežuraju zaštitari

Prije samog dolaska epidemiologa, vlasnik Doma razvozio je dio štićenika natrag rodbini, a u prvom pokušaju epidemiolozi su spriječeni za ulazak u Dom.

09:57h
0
Foto: Red Ring Production/Mateo Alečković

Općina Legrad ponukana situacijom koja se odvija posljednjih dana na njihovom terenu jutros je na službenoj općinskoj stranici oglasila obavijest svojim mještanima o razvoju događaja.


U četvrtak, 1. listopada 2020. godine otkriveno je da je jedna djelatnica Doma za starije i nemoćne osobe Keris iz Legrada pozitivna na virus COVID-19, pri čemu je županijski Stožer naložio hitnu mjeru pregleda Doma i sprječavanje prodora virusa.

Temeljem pregleda, ustanovljeno je da je spomenutom Domu ukinuto Rješenje te isti od 2015. godine ilegalno pruža usluge smještaja i brigu o starijim osobama. Nakon toga, naloženo je hitno testiranje svih zaposlenika i štićenika Doma, te je pozvana inspekcija kako bi kontrolirala Dom. Prije samog dolaska epidemiologa, vlasnik Doma razvozio je dio štićenika natrag rodbini, a u prvom pokušaju epidemiolozi su spriječeni za ulazak u Dom.

Nakon toga, uz pomoć policije, epidemiolozi ulaze u dom, te uzimaju briseve djela štićenika i zaposlenika (jer je dio bio sakriven). Nakon što se saznalo da nedostaje dio štićenika, nadležne službe u drugom pokušaju uzimaju ukupno 41 bris od zaposlenika i štićenika. U subotu navečer primamo prve nalaze koji govore da je od 20 nalaza pozitivno 16, a da bi do nedjelje brojke porasle. Na današnji dan, 06. listopada, ukupno je pozitivno 23 korisnika/štićenika Doma i četiri djelatnika.

Nastavno na to, javlja se posebni interes medija, koji traže propuste, a iste smo usmjerili prema Ministarstvu socijalne skrbi i Inspektoratu koji nisu zapečatili i ispraznili objekt.

Vlasnik doma Ladislav Sabo u nedjelju je pod maskom pratio premještanje štićenika u koprivničku bolnicu // Foto: Red Ring Production/Mateo Alečković

Na županijskom Stožeru civilne zaštite donesena je odluka da će se svi štićenici pozitivni na koronavirus smjestiti u Opću bolnicu dr. Tomislav Bardek u Koprivnici. Prijevoz pacijenata započeo je u nedjelju popodne, a nastavio se i tokom ponedjeljka.

Prema dogovoru, ostatak štićenika koji imaju negativne nalaze, ostali su u dezinficiranom dijelu Doma te će se pričekati 14 dana kako bi se isti premjestili u legalne ustanove.

Od petka do nedjelje, ispred Doma dežurale su snage civilne zaštite i vatrogasci kako bi sprječavali iznos virusa iz Doma i eventualne kontakte.

Od ponedjeljka, taj posao preuzela je zaštitarska tvrtka Zaštita Jurenec d.o.o. iz Koprivnice, koja će ovaj tjedan dežurati ispred Doma i odrađivati spomenuti posao.

Ovim putem pozivamo sve osobe, koje su proteklih 10 dana bile u Domu ili u kontaktu s osobama koje su posjećivali Dom, da se jave svome liječniku i izvrše potrebne preglede. Također molimo sve mještane da budu strpljivi i poštuju propisane epidemiološke mjere, kako bi situaciju što brže riješili, stoji u obavijesti na stranici Općine Legrad.

Foto: Red Ring Production/Mateo Alečković

čitam...