DRUGA RUNDA

Opet je zabavno u Županijskoj skupštini. Lacković: Tko tumači poslovnik?, Felak: Sveti Petar

Nakon što su prije sedam dana na šest sati dugoj sjednici odradili svega deset točaka, danas je uslijedio nastavak. Još 23 točke.

18:17h
0
Foto: Koprivničko-križevačka županija

Šest sati trajala je žestoka rasprava na trećoj sjednici koprivničko-križevačke Županijske skupštine. Bilo je tu zaista svega, čak je pozvana stanka jer predsjednik Skupštine Damir Felak nije mogao održati red. O svemu tome pisali smo ovdje.

Da je situacija bila na rubu raspada svjedoči podatak prema kojemu su od 33 točke dnevnoga reda uspjeli odraditi svega deset. Prva runda završila je na izvješću o poslovanju Piškornice d.o.o. – Regionalnog centra za gospodarenje otpadom sjeverozapadne Hrvatske. S obzirom na to da oko 22 sata nije bilo kvoruma, odnosno dovoljnog broja vijećnika, sjednica je prekinuta i nastavljena danas, na istome mjestu, opet od 16 sati, s još 23 točke na stolu. Prisustvovalo joj je 29 članova, čime su mogli donositi pravovaljane odluke.

Glede spomenute točke o Piškornici, koja je izazvala najveću koliziju stavova, prihvaćena je s 19 glasova za i deset protiv.

Damir Felak i Željko Lacković tumačeći poslovnik podignuli su tenzije na današnjoj skupštini // Foto: Koprivničko-križevačka županija
Prvi napetiji tonovi bili su vezani uz tumačenje poslovnika
Marijan Štimac // Foto: Koprivničko-križevačka županija

Na 12. točki, koja se doticala Županijske razvojne strategije za razdoblje od 2014. do 2020. godine, obrazloženje je dao pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, komunalne djelatnosti i poljoprivredu Marijan Štimac. Kazao je kako su postavili četiri cilja: povećati konkurentnost gospodarstva i učinkovitost resursa, poboljšati prometnu i komunalnu infrastrukturu, povećati učinkovitost ljudskih potencijala i poboljšati društveni standard.

U izvješću koje je pripremila PORA Razvojna agencija Koprivničko-križevačke županije stoji, a to je naglasio i Štimac, kako su za provedbu ciljeva planirali 683 milijuna kuna. Realizirano je 68,6 posto ili 469 milijuna kuna.

Nezadovoljstvo izvješćem izrazili su predstavnik Nezavisnih Željko Lacković te SDP-ovi Tomislav Golubić i Marko Fucak, rekavši kako je šturo jer sadrži isključivo mnoštvo podataka.

– Ravnateljice PORA-e (Melita Birčić, op. a.) danas nema, pa će rasprava po nekim pitanjima biti suvišna. Iz ovih brojeva ne vidi se ništa, osim da PORA naglašava svoju ulogu u tome. Velik dio projekata nema nikakve veze sa Županijom. Ono što bi strategija trebala značiti, o tome ne vidim ništa. Iluzorno je glasati o ovakvome dokumentu. Ako želimo skratiti sjednice, ne bismo trebali imati uvodno obrazloženje jer smo to dobili u materijalima. Mi ćemo biti protiv ovakvog izvješća – kazao je Lacković.

Darko Koren // Foto: Koprivničko-križevačka županija

Župan Darko Koren rekao je kako nema potrebu komentirati izlaganja.

– To su mišljenja koja svatko ima pravo iznijeti – smatra Koren.

Potom su dvoranom Doma mladih počeli odzvanjati prvi napeti tonovi. Lacković je, naime, tvrdio kako je došlo do povrede poslovnika jer je Felak dao Korenu riječ, što prema Lackovićevu tumačenju nije bilo u skladu s poslovnikom. Felak je uzvratio na isti način, istaknuvši drugu točku prema kojoj župan ima pravo bilo kada tražiti riječ. Ukratko, svatko je poslovnik tumačio na svoj način, sve dok rasprava nije prekinuta, a točka prihvaćena s 19 glasova za i deset protiv.

Nastavak prepirke oko poslovnika

Pozivao se Lacković i kasnije na poslovnik, čemu je Felak ponovno oponirao jednom od drugih točaka. Kazao je predstavnik Nezavisnih, naime, da je Štimac u vezi izvješća o Ruralnom razvoju na području Koprivničko-križevačke županije iznio netočan podatak.

– Predsjedniče, povrijedili ste članak 151. jer tamo lepo stoji da svaki sudionik u raspravi može imati deset minuta kada govori ispred kluba, pet minuta i još dvaput po dvije minute, a može se i javljati ako je to potrebno. Vaše tumačenje da se nakon predstavnika, izlagatelja, ne mogu članovi skupštine javiti za ispravak netočnog navoda smatram povredom poslovnika. Na to upućuje članak koji sam rekao. Tu se govori o zloupotrebi takvog instituta od strane člana skupštine koji može biti sankcioniran od strane predsjednika oporbe. Dakle, da taj institut ne postoji, vi ga ne biste mogli sankcionirati. Samo sam želio reći da je Štimac rekao kako nije bilo prijava nakon 2014. godine, a Županije su bile prijavitelji za sve projekte navodnjavanja zadnje četiri godine. Županije, ne Hrvatske vode. I svi koji su se prijavili su dobili. Taj podatak javnost mora čuti – izrekao je Lacković, da bi mu Felak ponovno odgovorio da članak 146. nije dobro tumačio pa nema povrede poslovnika.

Kada se vratio na svoje mjesto, Lacković je u jednome trenutku upitao Felaka: Tko daje tumačenje?

Sveti Petar – odgovorio je Felak.

– Zamisli vašeg odgovora, kao predsjedavajućeg: Sveti Petar. Kaj vam smeta oporba? Je l’ vam smeta? – uzvratio je Lacković.

Felak je, kako je objasnio, zbog javljanja s klupe zatim izrekao opomenu Lackoviću.

Marijana Lokotar // Foto: Koprivničko-križevačka županija
Tomislav Golubić // Foto: Koprivničko-križevačka županija