Općine gube oko 14 milijuna kuna Inine rente

10:57h
0
Podravina gubi 14 milijuna kuna rente INA-e na ime vađenja plina i nafte
Ilustracija

Općine Legrad, Gola, Novigrad Podravski, Virje, Molve, Novo Virje, Ferdinandovac, Kalinovac i Kloštar Podravski te gradovi Đurđevac i Koprivnica prihodovat će ove godine na ime rente koju INA plaća za eksploatirani plin i naftu oko 14 milijuna kuna manje nego prošle godine.

Vodeći ljudi tih lokalnih uprava kažu kako im je iz Ine stiglo objašnjenje da je razlog drastičnom smanjenju rente sve manja eksploatacija, no tvrde da to nije cijela istina. Po njima, prihodi su manji i zbog toga jer INA krši zakonsku uredbu iz 2004. i 2007. godine po kojoj mora plaćati rentu za plin i naftu koji izvadi, no ona to čini samo količine koje proda i naplati (a za, primjerice, uskladištene ne) te zato jer nitko nema uvid u stvarne količine izvađenih energenata.

– Kao i drugi načelnici i ja sam nezadovoljan mjesečnim obračunima koje nam INA šalje, jer se iz njih mogu isčitati samo površni podaci, ali ne i način izračuna rente, prodaju i naplatu plina i nafte i slične podatke. Zbog pada rente smo u prvih devet mjeseci ove godine prihodovali 700 tisuća kuna manje nego lani u istom razdoblju, pa ćemo odgoditi početak nekih projekata, a neke ćemo realizirati duže od plana. Do ove godine je suradnja s Inom bila dobra, jer je tvrtka sudjelovala u, primjerice, sanacijama prometnica, no čini mi se da je to često radila samo zato da ju ne bi pitali koliko nam je u stvari novca trebala isplatiti – rekao je načelnik općine Novigrad Podravski Mladen Mađer, a virovski načelnik Mirko Perok najavio da će se do kraja godine u proračunu te općine završiti dvije rente manje nego 2008. godine:Načelnik općine Virje Mirko Perok. Snimio: Marijan Sušenj

– Planirali smo prihodovati 4,5 milijuna kuna od rente, no taj će iznos biti za milijun kuna manji. Do sada smo imali sreću jer smo s Inom kompenzirali rentu, no realno gledajući manja je za 25% nego lani i zato ćemo prolongirati, primjerice, početak izgradnje vrtića.

Vrtić neće biti izgrađen na vrijeme ni u općini Podravske Sesvete, jer se u njezinu blagajnu mjesečno slijeva oko 150 tisuća kuna rente manje od plana, a načelnik Dragutin Derežić je najavio da će i provedba drugih projekata biti značajno usporena:

– Renta će biti manja za dva milijuna kuna, a to je novac kojim bi izgradili vrtić. Plan je bio da ga počnemo zidati iduće godine, no odgodili smo radove za 2011. godinu. Najveći gubitnik zbog sve manje rente je općina Molve – načelnik Stjepan Fosić najavio je, naime, da će prihod do kraja godine biti čak četiri milijuna kuna manji nego 2008.

– Mjesečno gubimo od 300 do 500 tisuća kuna, pa nećemo u predviđenom roku otplatiti nemale dugove naslijeđene od prethodne vlasti. Bojim se da INA sve ovo radi u stvari zato jer bi renta trebala porasti sa sadašnjih 2,6% na 10%, koji će se dijeliti na način da će po trećinu dobivati država, županija i općine, a to će za nas značiti da u stvari nećemo dobiti više novca nego prijašnjih godina – rekao je Fosić.

Općina Kalinovac će ove godine dobiti 30%, odnosno 2,5 milijuna kuna, manje rente nego lani, što će (kao i u drugim općinama) uzrokovati odgađanje provedbe najznačajnijih projekata, kazao je načelnik Branko Sobota. Njegov kolega načelnik oćine Ferdinandovac Branko Kolar najavio je, pak, da će prihod biti za milijun kuna manji od plana te da je renta za rujan manja za čak 35% nego za isti mjesec prošle godine:

– Bojim se da bi ova situacija mogla rezultirati gašenjem općina koje do ulaska Hrvatske u EU neće moči ispuniti njezine brojne norme.

Gradonačelnik Đurđevca Slavko Gračan je ogorćen, jer je renta u prosjeku manja za 15% nego lani, a za rujan ove godine to smanjenje iznosi čak 30%.

– Do kraja godine ćemo izgubiti 2,5 milijuna kuna i naravno da će se taj manjak jako osjetiti, jer nećemo imati dosta novca za planiranu rekonstrukciju pročistača, uređenje smetišta i druge projekte – pesimističan je Gračan.

Molvarski načelnik Stjepan Fosić najavio je da će ta općina izgubiti čak četiri milijuna kuna INA-ine rente. Snimio: Marijan SušenjJedine općine koje ne muči smanjenje Inine rente su Novo Virje i Kloštar Podravski.

– Smanjenjem su jače pogođene općine u kojima se vadi više nafte nego plina, a to kod nas nije slučaj – rekao je novovirovski načelnik Branko Mesarov a načelnik općine Kloštar Podravski Marijan Debeljak dodao da je toj lokalnoj upravi renta čak porasla:

– Do sada je bila jednaka prošlogodišnjoj. Ipak, za listopad smo dobili 50% manje novca nego za rujan, odnosno 35 umjesto 80 tisuća kuna. Vjerojatno zbog drugačijeg izračuna, no to mi nije logično, jer je potrošnja plina i nafte u listopadu sigurno bila veća nego tijekom rujna.

Jedina općina koja je, čini se, već prekrižila Ininu rentu je Legrad, jer je načelnik Mladen Vernić kazao da su toj sredini puno zanimljiviji postali izvori tople vode:

– Lani smo za cijelu godinu dobili 350 tisuća kuna rente, za listopad je ona iznosila 11 tisuća kuna, a do kraja godine ćemo na toj stavci prihodovat svega 200 tisuća kuna. Zbog toga već godinama nastojimo pokrenuti eksploataciju podzemnih izvora tople vode, odnosno da se u Lunjkovcu izgrade toplice. To je naša budućnost i ako uspijemo općina Legrad će godišnje dobivati do tri milijuna kuna rente.

Rentu Ine dobiva i Grad Koprivnica, no gradonačelnik Zvonimir Mršić je kazao kako je riječ o vrlo simboličnom iznosu.

Renta Ine je novac koji općine ulažu u svaki kapitalni projekt i ako će se i dalje sve više smanjivati postat će problem s kojim će se vrlo brzo morati pozabaviti i Županija te ministarstva i fondovi zaduženi za razvoj, izgradnju komunalne i druge infrastrukture, obzirom na to da će lokalne uprave samo od njih moči tražiti da “pokriju” manjak novca. To neizravno potvrđuje i pisani odgovor Ine na naš upit o isplati rente, u kojem stoji da su općine taj novac dužne ulagati “u gospodarske djelatnosti koje će biti osnova razvoja i nakon prestanka eksploatacije mineralnih sirovina”. Za smanjenje rente od siječnja do kraja rujna ove godine u odnosu na isto razdoblje lani u Ini, pak, kažu da je posljedica “smanjenja cijena nafte i smanjenih prodanih količine nafte, kondenzata i plina”.

 

čitam...