Refinanciranje kredita tema na gradskom vijeću

Oporba: Morate prerezati i prodati Pevec, radite cirkus, Jakšić: Mogli smo ga prodati ovo ljeto, ali nisam spreman ići u zatvor

Naglasio je da je današnja popunjenost Peveca vrlo dobra, s tendencijom na bolje, te da će u godini imati 300-tinjak tisuća kuna plusa, čime dolazi do toga da više ne opterećuje Komunalac. 

09:29h
0
Foto: Ivan Balija
Gradsko vijeće danas nije održano u svojem tradicionalnom obliku, već se glasalo elektroničkim putem // Foto: Ivan Balija

Vijećnici koprivničkog Gradskog vijeća jučer su na dnevnom redu imali dva zaduženja – kratkoročno od 15 milijuna kuna, kojima grad plaća europske projekte dok za njih ne stignu sredstva, i 50 milijuna kuna kredita Komunalcu, što je zapravo kredit iz 2012. godine za kupnju Pevca, no sada je refinanciran s povoljnijim kamatama.

O kreditu teškom 50 milijuna kuna, čiji će dio biti korišten i za Komingove projekte, zapravo se nije odlučivalo jer je već podignut 2012., ali je zato oporba rekla što o tome misli. Na samom početku pokušali su i maknuti te točke s dnevnog reda, kao što smo pisali, no to im nije uspjelo.

Foto: Ivan Balija
Mišel Jakšić // Foto: Ivan Balija

– Ovo je dobra poslovna i financijska odluka. Prije svega, s ovim aranžmanom projekt Pevec stavljamo pod kontrolu, s novom kamatom koja ništa ne mijenja na strukturi kredita ulazimo u godišnji plus od 300-tinjak tisuća kuna. Kamata od 1,9 posto je izuzetno dobra za ovakve projekte. Što se tiče drugog okvira, radi se o refinanciranju Komingovih kredita. Nema novog kredita, nema novog zaduživanja, to je refinanciranje unutar jednog okvira koji je više psihološko priznanje da smo partneri i da idemo dalje u razvoj grada zajedno – rekao je gradonačelnik Mišel Jakšić.

Oporbenjacima to tumačenje nikako nije sjelo, naglašavali su da se na kraju krajeva radi o zaduživanju koje nije dobro kako god ga se “upakiralo”.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

– Zapravo dižemo novi kredit i zatvaramo stari. Da je to dobro, ne vjerujem, isto su vladajući govorili kada se kupovao Pevec. Na ovaj problem treba gledati otpočetka, građane je puno koštao ovaj promašaj i loša poslovna odluka. Gdje je novac od plinskog biznisa, nema ga više? A danas dižemo kredit sličnih razmjera. Prodavanje priče da su povoljnije kamate i da je to super posao, to nije super posao čim dižeš kredit – smatra HDZ-ovac Mario Vrbanić.

– Ovaj megakredit ima političku i financijsku težinu. Osnovno je pitanje za što će se trošiti sredstva, sad se spominje Koming, toga nije bilo u papirima – dodao je s govornice nezavisni Antonio Grgić.

Mrežin Ivica Suvalj bio je još oštriji prema gradonačelniku i ovoj temi.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

– Trebali ste nam reći da uzmemo crveni nos, velike naočale i brkove jer od nas radite klaunove, a od ovog vijeća cirkus! Ovo je krivi potez i dobro znate da je krivi. Cijelu sjednicu hvalite Koming, imate li ga možda u skoroj budućnosti u planu prodavati – ciničan je bio Suvalj, aludirajući na prodaju KC plina.

“Rešetanju” se pridružio i HDZ-ov Ernest Forjan, koji je naglasio da je cijela priča oko Peveca bila toliko loš potez da će sada i buduće generacije plaćati za njega.

– Recimo da ste zbog povoljnijih bankarskih uvjeta došli u situaciju da možete neke probleme dovesti u situaciju da budu lakši za vraćanje i to je u redu. Međutim, ključ problema je da s ovim potezom pokazujete da niti danas ne znate što ćete u budućnosti raditi s objektom koji zovemo Pevec. Pomalo sablasno je to da smo 2012. raspravljali o tom kreditu, a danas svjedočimo priči da kažete da je to super, da smo smanjili kamate. To je super, a što je sa svim godinama dosad, kuda su otišli pusti milijuni? Većina vas će dići ruku za ovu priču koja će trajati do 2027. godine. Morate znati prerezati, morate znati prodati taj Pevec. Građani nas nisu birali da dižemo ruke i zadužujemo buduće generacije – apelirao je Forjan.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Jakšić je vijećnicima otkrio da je ovoga ljeta imao na stolu ponudu za prodaju Peveca, no na kraju se to nije moglo ostvariti iz objektivnih razloga. Naime, službene procjene nisu se poklapale s vrijednošću tog posla.

– Imali smo ovo ljeto ponudu za Pevec tešku 25 milijuna kuna, uz spremnost partnera da desetke tisuća kvadrata okolnog zemljišta ostanu u vlasništvu grada, koje je vrijedno 4,5 milijuna još. To bi bio dobar profit. Tada smo tražili vanjske i lokalne procjene, i bila je milijun eura veća. Javio sam se tom fondu i rekao im da nisam spreman kazneno odgovarati za tako nešto, nisam htio u zatvor. Kada se podvukla crta sa službenim procjenama, nismo imali pokriće u tim procjenama – rekao je Jakšić.

Naglasio je da je današnja popunjenost Peveca vrlo dobra, s tendencijom na bolje, te da će u godini imati 300-tinjak tisuća kuna plusa, čime dolazi do toga da više ne opterećuje Komunalac.

– Ponavljam, danas nije dignut novi kredit – zaključio je Jakšić.

čitam...