Oporba nezadovoljna Strategijom razvoja Koprivnice: Nema teoretske šanse da podržimo ovakav dokument

15:55h
0
Konferencija za novinare u prostorijama koprivničkog HDZ-a // Foto: Koprivnica.net

Predstavnici koprivničkog HDZ-a, HSS-a i HSP-a Ante Starčević u četvrtak su održali konferenciju za novinare na kojoj su iznijeli primjedbe vezane uz nacrt Strategije razvoja Grada Koprivnice od 2015. do 2020. godine.

– Ovime se kreira budućnost Grada Koprivnice, a bez konsenzusa svih političkih opcija najvažniji strateški dokument ne može biti donesen. Krajnje je vrijeme da svi skupa sjednemo za stol, mi smo za to spremni, ali nema teoretske šanse da podržimo ovakav dokument – rekao je Ernest Forjan, predsjednik koprivničkog HDZ-a.

Naglasio je kako se Koprivnica nema vremena izvlačiti na krizu i uspoređivati se s lošijima od sebe, a kao glavne probleme u gradu ističe zapošljavanje i pronatalitetnu politiku.

Ivan Pal, predsjednik gradskog HSS-a, smatra da Strategija treba biti prihvaćena konsenzusom te da se u njoj dosta toga može popraviti. No, naglašava kako bi u njenoj izradi trebali sudjelovati svi dionici te da treba poslušati sve koji će biti korisnici te strategije.

– Očekujemo da će se naše primjedbe uvažiti, jer ovo ne smije biti projekt gradske vlasti, nego svih Koprivničanaca. Tražimo da se uključe dionici civilnog društva, ključni gospodarski subjekti, kao i vertikalni ključni subjekti. Koliko znam, i određene gradske ustanove su također nezadovoljne ovakvim nacrtom – kazao je Pal.

Branimir Begović iz HSP-a Ante Starčević nacrt Strategije nazvao je „uopćenim, šarlatanski plasiranim dokumentom kojem je cilj obmanjivanje javnosti”.

– Grad je lošim odlukama i lošim vođenjem napravio sve, samo ne uvjete za razvoj. Pozivam gradsku vlast na povlačenje tog nacrta – rekao je Begović.

Dr. Hrvoje Petrić iz HSS-a dodao je kako je njegova stranka iznijela 37 primjedbi na 21 stranici, a posebno ga je zasmetalo što se na stranici 38 spominje „Strategija Grada Križevaca”.

– Autori su vjerojatno koristili križevačku strategiju, i to nam je bio prvi znak za uzbunu. U izradi nacrta iskazano je faktografsko nepoznavanje Grada Koprivnice, a jedna od ključnih stvari je nespominjanje podravske brze ceste. Mađari su počeli pripreme za izgradnju tog prometnog pravca s njihove strane granice, i ako se mi ne pokrenemo, bojim se da ni nećemo napraviti brzu cestu. Prometna infrastruktura je temelj za razvoj, uostalom Koprivnica se i kroz povijest razvijala zato što je bila na raskrižju prometnih pravaca – rekao je dr. Petrić.

Dodao je kako je važan segment i obrazovanost stanovništva, a čudi ga i da se sport gotovo uopće ne spominje s obzirom da je Koprivnica sportski grad s ogromnom sportskom tradicijom.

čitam...