koprivničko gradsko vijeće

Oporba skupila potpise za izvanrednu sjednicu gradskog vijeća o Komunalcu, evo što su pitali predsjednicu Uprave

Na samom početku rasprave, gradonačelnik Mišel Jakšić pohvalio je vodstvo tvrtke te istaknuo da je zadovoljan tijekom restrukturiranja koji se u toj gradskoj tvrtci provodi.

18:11h
0
Foto: Matija Gudlin
//Foto: Matija Gudlin

Nekako je bilo za očekivati da će koprivnički gradski vijećnici u velikom broju izaći su za govornicu kada se raspravljalo o poslovanju koprivničkog Komunalca za prošlu godinu, ali isto tako i prodaji Komunalčevih udjela.

No, rasprave su prošle poprilično mirno, očito zato što je Ivica Suvalj, vijećnik Mreže, predao potrebne potpise kojima oporba želi da se sazove sjednica Gradskog vijeća kojoj će tema biti samo koprivnički Komunalac.

Na samom početku rasprave, gradonačelnik Mišel Jakšić pohvalio je vodstvo tvrtke te istaknuo da je zadovoljan tijekom restrukturiranja koja se u toj gradskoj tvrtki provodi.

Foto: Matija Gudlin
Mišel Jakšić // Foto: Matija Gudlin

– Komunalac je u stalnoj promjeni koja će potrajati još pola godine. Komunalac je izašao iz plinskog biznisa i ono što nam govori tržište, to se dogodilo u zadnji tren. To restrukturiranje stvara opet prostor za novi rast. Novoj ekipi želim zahvaliti na suradnji. Veseli me što je trendove okrenula u pozitivnom smjeru i proces daje rezultate koje smo i željeli – kazao je gradonačelnik Jakšić.

Ova je tema potaknula i HDZ-ovog vijećnika Ernesta Forjana da izrazi svoje mišljenje.

– Nažalost, pokazalo se da je u Komunalcu došlo do pada prihoda, upozoravali smo na prodaju plinskog biznisa – kazao je Forjan.

Sjednica Gradskog vijeća
Ivica Suvalj // Foto: Ivan Brkić

Pitanja za predsjednicu Uprave tvrtke Komunalac imao je i vijećnik Ivica Suvalj (Mreža).

– Postavljam pitanje predsjednici uprave tko je dužnik po tražbini radi koje je revizor izdao rezervno pozitivno mišljenje i je li to naplaćeno. I ono što mi je malo čudno, u poslovanju se navodi da je 2016. bilo 14 koncerata, a lani ih je bilo čak 27. Tko to plaća, je li Grad, tvrtka, sponzori ili građani – upitao je Suvalj.

Za govornicu je izašao i vijećnik Marijan Šiško kojeg je zanimalo koji su veći dužnici koji nisu platili račune i kome su se oprostili dugovi.

Dodjela Zlatne kune
Foto: Ivan Brkić

Kratka u odgovorima na vijećnička pitanja bila je Nataša Tetec, predsjednica Uprave Komunalca.

– To mišljenje se odnosi na Piškornicu, no sigurno vam ne bi bilo drago da o tome sada pričamo. Dugove nismo oprostili nikome. A tko su dužnici, znate za Zakon o zaštiti podataka, tako da ćemo o tome raspravljati na drugi način. Za koncerte moram provjeriti, to ćete dobiti pismeno – kazala je Tetec.

Prodaju udjela od dva posto vlasničkog kapitala Grad bi prodao Općinama, a to je gradonačelnik nazvao dobrim potezom jer to znači širenje tržišta.

– Grad se ovime vraća na područje nekadašnje Općine Koprivnica gdje nas dugo godina nije bilo. Komunalcu nosi širenje tržišta i radna mjesta čini održivijima i nosi kvalitetu komunalne usluge općinama kakvu ima i grad. Tako će jačati i Komunalac i okolne općine – optimističan je gradonačelnik.

Gradsko vijeće
Hrvoje Petrić // Foto: Ivan Brkić

– Ako mi svi želimo da Grad postane jak grad i generator razvoja, mislim da je nužno napraviti ovakav potez. Svi bi mi trebali gledati na budućnost Koprivnice i koliko će ovo ojačati grad – podržao je odluku Hrvoje Petrić, vijećnik HSS-a.

No, kao što je novinarima nakon današnje sjednice pojasnio predsjednik Gradskog vijeća Ivan Pal, Grad ima rok od 15 dana da se očituje na zahtjev oporbe.

Izglednije je da se neće održati ta izvanredna već da će se poslovanje Komunalca naći na dnevnom redu kao jedna od točaka redovnog Gradskog vijeća u listopadu.