martinje

OPREZ Pred nama je dan kojem se brojni vinogradari najviše vesele, policija već najavila akciju na prometnicama

Martinje je posebno popularno u sjevernoj Hrvatskoj i Sloveniji

08:53h
0
15. Velika martinjska špelancija
Ilustracija // Foto: Ivan Balija

Pred nama je Martinje, dan u godini kojem se brojni vinogradari najviše vesele. Po tradiciji, po klijetima diljem Podravine slavit će se Sv. Martina, zaštitnika vinara i vinogradara, krstit će se vino, a mnogi će uz to mastiti brk guskom i mlincima, hranom koja se po tradiciji priprema za Martinje.

No za ovaj dan ne pripremaju se samo vinogradari već i policija, koja će po običaju pojačano nadzirati prometnice tih dana. S obzirom na to da Martinje ove godine pada na sam petak, policijska akcija počinje već sutra i trajat će sve do kraja nedjelje.

– U cilju sprečavanja najtežih posljedica prometnih nesreća od 11. do 14. studenoga 2022. godine, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke provodit će se pojačani nadzor alkoholiziranosti vozača, u sklopu kojeg će se u petak, 11. studenoga provesti akcija pojačanog nadzora alkoholiziranosti vozača – poručili su iz naše PU svim onima koji namjeravaju proslaviti ovaj blagdan.

Jasno, opreza nikad dosta i iz policije sugeriraju svima koji će krstiti mlado vino ili, pak, prisustvovati toj ceremoniji, da koriste usluge taksi prijevoza ili, pak, članova obitelji, odnosno da ne koriste osobno automobil ako se misle malo opustiti.

Inače, što se tiče Martinja, ono je posebno popularno u sjevernoj Hrvatskoj i Sloveniji. Legenda kaže da je Martin bio veliki ljubitelj vina i da je sam bio vinogradar. Njegova ljubav prema vinu potakla ga je da uvede običaj krštenja mošta. Pred samim imenovanjem za biskupa za kojeg Martin nije htio ići, sakrio se među guskama, ali one su ga izdale svojim graktanjem. Ipak je postao biskup i zato se danas njemu u čast prema legendi jede tradicionalna guska “kao kazna”.

Komentiranjem prihvaćate naše Uvjete korištenja, komentiranja i zaštite privatnosti!

Reklamni sadržaj - sponzorira ADNOW