Oprezno sa zaduživanjem tijekom ove godine

17:07h
0
foto: Ivan Brkić

– 2010. godina je godina krize i štednje – rečenica je koju slušamo već dulje vrijeme.

Zbog te globalne ekonomske krize stopirana su brojna ulaganja, ukinuta prava radnika koja ima jamče kolektivni ugovori, uvedena je štednja na državnoj razini koju osjećaju gotovo svi.

Ništa drugačije stanje nije ni u našoj Županiji, a ni u Gradu. Investira se u projekte koje je nužno realizirati što prije, a svaka je naznaka luksuza u potpunosti izbrisana. Promišljanja o krizi nisu ništa novo pa se stoga već dulji vremenski period pomno osmišljavaju načini kako realizirati projekte od javnog značaja.

– Grad Koprivnica zadužio se još 2004. godine u vidu municipalnih obveznica na 60.000.000 kuna. Ostale su tri rate za otplatu u ukupnom iznosu od 13.692.856 kuna čije je plaćanje predviđeno za 28. lipnja i 28.prosinca ove, te 28. lipnja 2011. godine – objašnjava Jasmina Stričević, pročelnica Upravnog odjela za financije i poticanje poduzetništva u Gradu.

 

Sredstva koja je Grad osigurao tim kreditom utrošena su za brojne projekte u nadležnosti Grada, a najveći od njih zbog kojih je zaduživanje bilo neizbježno su izgradnja nove zgrade gimnazije, izgradnja bazena te komunalne infrastrukture pješačko biciklističke staze Reka.

– To je jedini kredit za koji se Grad zadužio dok se ostali projekti financiraju iz redovnih prihoda gradskog proračuna – nadodala je Jasmina stričević.

Tijekom 2010. Grad se neće zaduživati van okvira proračuna

Plan o zaduživanju tijekom 2010. godine ne postoji jer, ističe Jasmina Stričević – 2010. je godina preživljavanja. Iako je stanje gradskog proračuna u plusu, bilo kakva zaduživanja nisu nešto što se razmatra kao rješenje eventualnih poteškoća.

– Gradski se proračun za sad puni prema očekivanjima. Nema manjka poreznih prihoda ni otpuštanja radnika. Plaće su redovite s razlikom da se isplaćuju kasnije u mjesecu – rekao je gradonačelnik Zvonimir Mršić.

Prema procjenama gradonačelnika, poteškoća u punjenju gradskog proračuna ne bi trebalo biti sve do lipnja kada kreće isplata povrata poreza građanima što znatno mijenja stanje ‘gradske kase’. 2009. je iz gradskog proračuna za povrat poreza isplaćeno čak sedam milijuna kuna.

Grad Koprivnica koji isto kao i Varaždin, Bjelovar i Križevci ima pravo uvesti obvezu plaćanja prireza. Prirez je posebni gradski porez koji može iznositi do 12 posto. Plaćaju ga zaposleni građani i umirovljenici na način da im za iznos prireza biva umanjena plaća i mirovina. Koprivnica još uvijek pošteđuje svoje građane od ispunjavanja te obaveze koja bi proračun ‘podebljala’ za oko 100 milijuna kuna.

Županija će se zadužiti 15.000.000 kuna

Snimio: Marijan SušenjŽupanija koja nema nikakvih kreditnih dugova iz prethodnog razdoblja tijekom 2010. godine planira kreditno zaduženje od 15.000.000 kuna. Ta će sredstva financirati dio potreba u zdravstvu i školstvu.

– Županija će podizanjem kredita sufinancirati izgradnju ustanova srednjoškolskog i osnovnoškolskog obrazovanja za što je već dobila suglasnost Ministarstva – rekla nam je Marija Švegović iz Upravnog odjela za financije i proračun u Županij.

Župan Darko Koren napominje da se ovim sredstvima održava kontinuitet ulaganja u infrastrukturu i kapitalne objekte.