ORaH želi promjenu negativnog stava prema uzgoju konoplje

10:01h
0
Članovi ORaH-a ispred koprivničke tržnice // Foto: ORaH

Predstavnici ORaH-a prošle subote izašli su u koprivničko središte te su ispred Gradske tržnice u prvi plan stavili promjenu negativnog stava prema uzgoju konoplje i svojom akcijom izazvali veliko zanimanje građana.

”U povijesti je ona odigrala značajnu ulogu u životu ljudi jer je poznata kao najiskorištenija biljka, biljka s tisuću različitih proizvoda. Može tako biti i u budućnosti njezinom primjenom u industriji i medicini, ali i u rekreativnoj upotrebi. ORaH ga­rantira nagli gospo­darski rast ukoliko se ostvari program uzgoja i prerade konoplje. Predviđa se više grana industrije koje će se razviti, kao što je poljoprivreda, prehrambena, kozmetička, tekstilna, papirna, kemijska, građevinska, farmaceutska industrija i energetika”, ističu u ORaH-u.

Predsjednica Gradske organizacije Koprivnica Mira Adamović konstatirala je da se treba baviti organskim uzgojem, jer svi proizvodi od organ­ske konoplje imaju veću vrijednost i do 30 %.

”Hrvatska se treba pozicionirati kao svjet­ska sila u organskoj proizvodnji konoplje i proizvoda od konoplje. ORaH se stoga zalaže i za liberalizaciju i legalizaciju, ali uz vrlo preciznu regulaciju uzgoja, prometa i prerade svih sorti konoplje i predlaže model i smjernice regulacije po kojem bi svaka punoljetna osoba mogla za svoje potrebe uzgajati 10 biljaka u cvjetanju. Svaka pravna ili fizička osoba mogla bi ostvariti jednako pravo bavljenja komercijalnim aktivnostima u pogledu uzgoja, prometa i prerade svih sorti konoplje. Za sve bi vrijedila ista pravila”, poručila je Mira Adamović.

čitam...