FEST JAZZA 2021.

Organizatori zadovoljni Fest Jazzom, H. Hraščanec: Fantastična publika, glazbenici su oduševljeni, posebno Radojka Šverko

Poznajemo cijelu hrvatsku jazz scenu, znamo koji su projekti aktualni, tko je snimio nešto novo pa na taj način pomažemo i glazbenicima kod promocije, kažu organizatori.

20:30h
0
Foto: Mateo Alečković

Koprivnica je dva dana živjela uz zvukove jazza, a da je Fest Jazza 2021. u potpunosti zaživio s gradom i publikom dokaz je bilo gledalište koje je obje večeri bilo popunjeno do posljednje stolice.

Događanje je sedmu godinu za redom organizirala Udruga glazbenika i ljubitelja jazz glazbe Jazz klub Koprivnica. Ovoj neprofitnoj organizaciji koja svojim projektima i programima utječe na širu zajednicu prateći glazbenu i suvremenu umjetničku i kulturnu produkciju, ali i šire polje kulture, kvalitetnog provođenja slobodnog vremena, svakodnevnog života, društva i ove se godine priključio velik broj volontera, mladih ljudi željnih novog iskustva i znanja.

Helena Hraščanec ispred organizatora kaže kako su i više nego zadovoljni ovogodišnjim izdanjem Fest Jazza 2021.

– Prezadovoljni smo, ove nas je godine i vrijeme poslužilo, a upravo je to ono zbog čega je organizacija događanja na otvorenom svake godine riskantna. Publika je svih ovih godina divna, ali ove je godine bila fantastična. Svi su glazbenici bili oduševljeni atmosferom i odazivom publike. Koprivnica se posebno dojmila Radojki Šverko koja inače ne nastupa često, a pogotovo rijetko nastupa na trgovima. Nazvala je dan nakon koncerta puna dojmova i oduševljenja s onim što je ovdje doživjela – kaže Helena Hraščanec.

Zrinski trg oba je dana bio pun zaitneresirane publike // Foto: Mateo Alečković

Kad su zaljubljenici u glazbu iz Udruge glazbenika i ljubitelja jazz glazbe Jazz klub Koprivnica krenuli u ovu priču, ideja im je bila stvoriti događanje međunarodnog karaktera koje će povezati brojne gradske ustanove u njegovoj realizaciji.

Radojka Šverko // Foto: Mateo Alečković

– Uspjeli smo u tome. Istina, ove godine je broj tih ustanova koje su se inače uključivale manji, ali smo i ovaj put prepoznati od velikog broja sponzora, kako javnih tako i privatnih koji su u ovome prepoznali dobru priču. Drago nam je da su Koprivničanci prepoznali festival, da se ovdje dobro osjećaju – kaže Hraščanec.

Već je program prve večeri bio dobro posjećen, no subota je na gradski trg privukla iznenađujuće velik broj ljudi. Pozornica je među ostalima bila rezervirana za Dixieland band iz Čakovca koji je okupljenima ponovo dokazao da jazz nije samo usko usmjerena vrsta glazbe.

U dvije večeri na pozornici se izmijenilo šest glazbenih sastava, odnosno ukupno 60-tak glazbenika. H. Hraščanec objašnjava kako su i ove godine izvođači pomno birani.

– Poznajemo cijelu hrvatsku jazz scenu, znamo koji su projekti aktualni, tko je snimio nešto novo pa na taj način pomažemo i glazbenicima kod promocije. O dvodnevnom programu i ove je godine sniman promotivan film koji će biti prikazan tijekom mjeseca rujna na hrvatskoj televiziji, a osim samog festivala promovira i grad Koprivnicu – kaže predstavnica organizatora.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Mateo Alečković

Ovogodišnja atrakcija festivala bila je glazbena radionica za djecu koji su na ovaj način naučili osnove kompozicije, a onda dobili priliku osmisliti svoju skladbu koju su odsvirali u subotu ujutro na festivalskoj pozornici.

Ovakva vrsta sadržaja itekako je bitna u odgoju nove, mlade publike koji su ovdje upoznati s osnovama različitih muzičkih žanrova.

Iako su se festivalska svijetla ugasila jučer, već se razmišlja o novom izdanju i stvarima koje se na godinu mogu poboljšati.

Kako je rekla H. Hraščanec, ljubitelji jazza, odnosno članovi Udruge glazbenika i ljubitelja jazz glazbe Jazz klub Koprivnica do kraja ljeta pripremaju im još najmanje četiri dobre svirke za koje nam se valja strpjeti do kraja kolovoza, odnosno rujna.