Osnovan klub Prostata – preventiva i nabavka opreme za urološki odjel glavne aktivnosti kluba

14:06h
0
ilustracija

U Koprivnici je osnovan Klub “Prostata”. Djeluje u sklopu županijske Lige protiv raka, ima inicijalnih tridesetak članova, a djelovat će u dva smjera –  preventivno-edukacijskom i humanitarnom za nabavku potrebne opreme urološkom odjelu koprivničke bolnice. Rekao nam je predsjednik Dragutin Korošec istaknuvši da su bolesti prostate izlječive ako se na vrijeme otkriju, pri čemu je upravo preventiva, osobito kod muškaraca starijih od 45 godina iznimno važna:

„ U prvom zadatku, a to je da na neki način pokušamo famu neugodnosti kod muškaraca nekako riješiti Kod muškaraca postoji još uvijek postoji jedna neugodnost, i ne postoji obveza tih pregleda koji su vezani uz prostatu.“  

Iako iznimno stručni, dvojica koprivničkih urologa – dr Kovačević i dr Mišić ograničeni su u svojim mogućnostima zbog nedostatne opreme.

 

Stoga će Klub Prostata za početak organizirati akciju prikupljanja 16.000,00 kn za aparat za biopsiju i setove igala. A kako bi se pacijentima omogućilo da što više zahvata obave u Koprivnici, urološki će odjel u suradnji s ginekološkim za rektalne preglede koristiti vaginalnu sondu, rekao je Korošec zaključivši da će vjerojatno i kupnja rektalne sonde uskoro doći na red, no za nju će trebati osigurati dvadesetak tisuća eura.

tekst: Radio Drava

čitam...