Osigurano sufinanciranje

Osnovci će dobiti bilježnice i dio udžbenika, a Jakšić će svima održati zajednički prvi sat

13:00h
0
Osigurano sufinanciranje udžbenika i bilježnica // Foto: Valentina Blažek

Kada uzmemo u obzir broj stanovnika i proračun, Koprivnica je prvi grad u Hrvatskoj po ulaganju u obrazovanje, rekao je Mišel Jakšić.

Prvi dan nove školske godine sve je bliže, a tim je povodom predstavljen projekt sufinanciranja školskih udžbenika i bilježnica za osnovnoškolce te projekt ODJEK II kojim se sufinanciraju pomoćnici u nastavi.

– Iz godine u godinu uspijevamo podizati nivo suradnje s našim osnovnim školama, nadam se uskoro i sa srednjim školama, a i predškolskom obrazovanju smo u hrvatskom vrhu. Kada uzmemo u obzir broj stanovnika i proračun, Koprivnica je prvi grad u Hrvatskoj po ulaganju u obrazovanje. Naši učenici i njihovi mentori to nam vraćaju svojim brojnim uspjesima na državnim i međunarodnim natjecanjima. Uvjeren sam da će se razvoj Koprivnice i dalje temeljiti na znanju, idejama i inovacijama jer nam je to potrebno da bismo održali ovakav trend razvoja. Upravo je i to jedan od razloga zašto je Koprivnica jedan od prvih gradova koji je izašao iz gospodarske krize – rekao je vršitelj dužnosti gradonačelnika Mišel Jakšić.

Istaknuo je i zadovoljstvo realiziranim projektom ODJEK II kojim je Grad Koprivnica i za nadolazeću školsku godinu osigurao 25 pomagača u nastavi za 27 učenika osnovnih škola, a 85 posto troškova preuzima Europska unija – točnije, 1,382.000 kuna.
– To pokazuje da zaista jesmo grad prijatelj djece i da stvaramo jednake šanse za napredak, razvoj i školovanje svoj djeci u ovome gradu pa tako i onima s teškoćama u razvoju. Pomoćnici u nastavi uložili su jako puno truda i srca u svoj rad i projekt se pokazao kao pun pogodak – izjavio je Jakšić.

 Osigurani su paketi bilježnica za osnovnoškolce // Foto: Valentina Blažek
Osigurani su paketi bilježnica za osnovnoškolce // Foto: Valentina Blažek

Dogradonačelnica Melita Samoborec prezentirala je projekt sufinanciranja udžbenika i bilježnica te objasnila tko može ostvariti pravo na tu financijsku pomoć.

– Svim roditeljima nabava udžbenika i bilježnica prilično je veliki financijski teret. Zato je Grad Koprivnica izdvojio 476 tisuća kuna za sufinanciranje udžbenika, a radi se o jednokratnoj novčanoj pomoći uz primjenu imovinskih cenzusa, kao i prošle godine. Tako će učenici prvog do četvrtog razreda moći ostvariti 60 do 600 kuna sufinanciranja, učenici petog i šestog razreda dobit će 100 do 1000 kuna, a sedmog i osmog 120 do 1200 kuna. Iznos ovisi o primanjima u obitelji po članu kućanstva. Kao i dosad, svi oni koji imaju pravo na stopostotno sufinanciranje udžbenika imaju ih obvezu i vratiti tako da time i dalje radimo na povećavanju baze rabljenih udžbenika koji će biti dostupni za razmjenu. Također, već desetu godinu zaredom uz pomoć sponzora osiguravamo besplatne bilježnice koje već čekaju učenike u školama.  – rekla je Melita Samoborec. Također je naglasila da će 318 prvašića osim besplatnih bilježnica dobiti i besplatne majice veselog dizajna.

Neki od partnera Grada Koprivnice koji su pomogli u nabavci oko 2500 paketa bilježnica su i Podravka, Hartmann, Podravska banka i Komunalac.

U ime ravnatelja osnovnih škola prisutnima se obratila Sanja Prelogović, ravnateljica osnovne škole Đuro Ester iz Koprivnice. Izrazila je veliko zadovoljstvo projektom pomoćnika u nastavi jer od njega imaju koristi djeca, ali i roditelji, učitelji i sami pomoćnici u nastavi koji zahvaljujući tom projektu imaju priliku raditi. Naravno, najveću korist imaju djeca kojoj se omogućuju jednake mogućnosti i obogaćuje im se život.

Kao malo iznenađenje, pročelnik za društvene djelatnosti Darko Ledinski najavio je da će prvi sat nove školske godine za sve učenike istovremeno održati Mišel Jakšić, no nije želio otkriti nikakve detalje o tome.

čitam...