mijenja se zakon

Osuđeni obiteljski nasilnici neće se moći kandidirati na lokalnim izborima

Prva politička žrtva zakonskih izmjena bit će požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

10:23h
0
Ilustracija
Ilustracija // Envato Elements

Načelnicima općina i gradonačelnicima mandat će ubuduće prestajati čim odjave prebivalište iz općine i grada kojem su na čelu. Potvrđeno je to jučer u Ministarstvu pravosuđa i uprave, koje je u utorak u javno savjetovanje uputilo obrazac prethodne procjene izmjena Zakona o lokalnim izborima, a u kojem se kao cilj izmjena među ostalim navodi “preciziranje zakonske odredbe kojom se utvrđuje prestanak mandata zbog odjave prebivališta s područja jedinice”, doznaje Večernji list.

Na ovakvo preciziranje već postojećih zakonskih odredbi Ministarstvo je potaknula odluka Upravnog suda u Splitu kojim je poništena njihova odluka po kojoj je Aniti Nosić, načelnici općine Lovreć, prestao mandat kada se odjavila iz Lovreća i prebivalište prijavila u Zagrebu. Podsjetimo, Nosić je na temelju takve prijave prebivališta kupila stan u programu POS-a u Zagrebu, no sud je srušio odluku Ministarstva o prestanku njezina mandata pozivajući se na važeći Zakon o lokalnim izborima. Zakon, naime, propisuje da mandat lokalnom čelniku prestaje “ako mu prestane prebivalište s područja jedinice, danom prestanka prebivališta”.

U Ministarstvu otkrivaju kako će se kandidiranje zabraniti i pravomoćno osuđenima za obiteljsko nasilje i nasilničko ponašanje u obitelji, kao i počiniteljima kaznenih djela na štetu djece pravomoćno osuđenima na više od šest mjeseci zatvora, bez obzira na to je li kazna uvjetna ili bezuvjetna.

Također, zabrana kandidiranja pravomoćno osuđenima za silovanje precizirat će se u skladu s izmjenama Kaznenog zakona koje su na snagu stupile 1. siječnja 2020., a po kojima je u definiciju silovanja ušao i spolni odnos bez pristanka.

Iako je riječ o zakonskim izmjenama koje bi na snagu trebale stupiti vrlo kratko prije lokalnih izbora, u Ministarstvu nas uvjeravaju da će ova zabrana kandidiranja važiti već na svibanjskim izborima, tj. da se obiteljski nasilnici na njima neće moći kandidirati. Tvrde i da izmjene nisu u neskladu s preporukama Venecijanske komisije, po kojima izborna pravila ne bi trebalo mijenjati u izbornoj godini.

Zakon o lokalnim izborima promijenjen je krajem prošle godine, kada je bitno smanjen broj lokalnih dužnosnika koji će se birati u svibnju. Tada su mijenjane i odredbe o prebivalištu kako bi kandidati, umjesto šest mjeseci ranije, prebivalište u općini ili gradu u kojem idu na izbore mogli prijaviti do samog dana raspisivanja izbora pa je nejasno zašto u zakon tada nisu ušle i ove odredbe.

Ključne točke zakonskih izmjena koje idu u javno savjetovanje

1. Osim nasilnika u obitelji, kandidirat se neće moći ni počinitelji kaznenih djela na štetu djece osuđeni na više od šest mjeseci zatvora.
2. Zabrana kandidiranja pravomoćno osuđenima za silovanje precizirat će se u skladu s izmjenama Kaznenog zakona koje vrijede od 1. siječnja 2020.
3. Načelnicima općina i gradonačelnicima mandat će ubuduće prestajati čim odjave prebivalište iz općine i grada kojem su na čelu.