Osvrt: Podravka Vegeta dobra, ostaje li i cjelovita i ostaje li uopće?

15:41h
0

090812-covic-mIako zantno oslabljen neigranjem strankinja, rukometašice Podravke Vegete pružile su na Dunakanyar kupu u mađarskom Vácu, kao što je već poznato, snažan otpor bečkom Hypu, a samo ih je jedan gol u toj utakmici dijelio od prvog mjesta.

Hypo je pobijedio sa 31:30 (18:17) u utakmici u kojoj su Koprivničanke u prvom poluvremenu vodile i s dva gola razlike, a 14 sekundi prije kraja, kod stanja 31:30, Hypova golmanica Sanko obranila je udarac sa sedam metara Penezićeve.

Da je pao gol i da je bilo neriješeno Podravka Vegeta bila bi iznenađujuće prva. Imala je, naime, bolju gol razliku od Hypa, pobijedivši u prve dvije utakmice slovačku Duslo Šalu s 36:29 (20-16) i domaći Vaci NKSE 32-26 (19:15). Podravka Vegeta tako je druga, Vaci NKSE je treći, jer je pobijedio, na kraju četvrtoplasiranu, Duslo Šalu s 34:32 (21:16).

Već u prvim utakmicama na turniru trener Zdravko Zovko primijetio je da ima određene uigranosti u ekipi, iako je nastupilo samo 11 prvotimki, uz četiri igračice iz podmlatka. U susretu s Hypom to je izgledalo u prvom poluvremenu – europski. No, puno trke izmorilo je igračice:

– Vjerujte nam da smo čule što nam trener viče, ali smo pogledavale jedna drugu, nismo bile u stanju dati više, noge su nam bile kao od olova, snaga nas je nakon tri utakmice u manje od 24 sata napustila. Početak je priprema – rekla nam je kapetanica Podravke Vegete i reprezentacije Miranda Tatari.

A Zovko je tražio mnogo, primjenu različitih sustava obrane, a 3-2-1 su Podravkašice teško odigravale (napomena: sa Đokić na pivotu Podravka pobjeđuje s najmanje pet razlike, mišljenje je Zovka). Zovko je bio apsolutno najoznojenija osoba u dvorani. Nogometni Jurčić je za Zovka ”mala beba”. Strahovita želja i temperament. A u Mađarskoj kod predstavljanja ekipa Zdravko Zovko pobire apsolutno najveći pljesak, on je ovdje ljudska i sportska institucija. Njega u šetnji na ulici u Vácu pozdravljaju obični ljudi. Sedam godina u Veszpremu ostavilo je trajne tragove.

Nije slučajno što smo u mađarskom glavnom sportskom listu Nemzeti sport primijetili njegovu sliku.

– Nemzeti sport pratio je redovito i Podravkine nastupe kada su u njenom sastavu bile Mađarice i rukometšice koje su igrale u Mađarskoj – kaže Zovko.

Zamoljen da prevede naslov uz njegovu sliku rekao je:

– Piše da bih mogao postati izbornik mađarske muške reprezentacije.

Pa ima li istine u tome? Prema pisanju Nemzeti sporta u tom kontekstu spominje se i ime Zdravka Zovka. No, on je otklonio (zasad?) tu mogućnost, jer, kaže, ima ugovor do kraja godine, a izbornik je i ženske reprezentacije. Naime, u Podravki Vegeti sklapaju se godišnji ugovori i završavaju s 31. prosincem.

Nemzeti sport prati i sudbinu otpuštenih Podravkinih rukometašica, pa čitamo da je za Anitu Bulath izgledno da završi u Debrecenu ili Békésscaki, a za Anu Đokić u Podgorici, a traži se i ”smještaj” za nesuđenu Podravkinu golmanicu, mađarsku reprezentativku, Orsolyu Herr, koju je nakon Podravkinog otkaza u Mađarskoj dočekao naslov ”Možeš doći natrag u Györ – besplatno”. Krasna propaganda za Podravku! Menadžeri već traže po Europi mjesto za Todorovsku i Portianko, koje su također morale napustiti Koprivnicu.

Podravka Vegeta nije ista. Ne moramo se suglasiti s odlukom Uprave kluba, ali bilo bi najgore ako bi se javnost okrenula protiv sadašnjeg sastava Podravke Vegete, jer rukometašice i trener ne odlučuju o ničemu. Ako Zovko ima snage krenuti ispočetka, onda to treba poštivati, jer nije čovjek kojem bi to bilo nužno. Ali, ima principe i osjećaj obaveze i pripadnosti.

Svojedobno je odbio Barcelonu, sada ni ne pomišlja da primi posao u Mađarskoj. Doista u svemu vidi pozitivnu stranu, jer je bio sretan kad je vidio ono malo uigranosti prikazanoj u Vácu. Ne zaboravimo, kad je došao Šojat i kad je Podravka počela svoj drugi put prema europskom vrhu, na ljetnim turnirima u Njemačkoj i Sloveniji znao je reći:

-Dobro je, samo smo na pet golova razlike od Hypa. Ide na bolje.

No, s druge strane, iz kluba još nismo dobili potvrdu koje igračice ostaju. Revidirani govori su pripremljeni, a tiska i internetske stranice spominju odlaske Tatari i Penezić u Viborg u Dansku.

Ide li zaista na bolje ili će kola bez kvalitetnih igračica sasvim krenuti nezaustavljivo niz brdo i prekinuti tradiciju dugu 60-ak godina, vidjet će se na turniru Alcoe u Székesefehérváru 21. i 22. kolovoza, a na kojem će uz Podravku Vegetu i domaćina Alcou igrati mađarska Békéscsaba i ove sezone vrlo jaki rumunjski Jolidon Cluj. Nakon toga 28. i 29. kolovoza slijedi turnir Josipa Samaržije Bepe na kojem će se doista vidjeti prave mogućnosti nove Podravke Vegete, jer Györ, Oltchim i Krim Mecator pravi su suparnici za usporedbu.