Od danas obavezne

Otišli smo u trgovine da vidimo može li se kupovati bez maski. Negdje se ne može ni ući, a negdje nikoga baš nije briga

Iako kazne nisu još konkretno definirane, ova mjera objavljena je kao obaveza, a ne preporuka, kao što je bilo dosad.

11:18h
0
Ilustracija // Foto: Sanjin Bojić

Od danas su u trgovinama za prodavače i kupce obavezne maske. Jedna je to od novih mjera koje je uveo Nacionalni stožer civilne zaštite kako bi se smanjilo širenje koronavirusa.

Iako kazne nisu još konkretno definirane, ova mjera objavljena je kao obaveza, a ne preporuka, kao što je bilo dosad. Zato smo otišli u šest velikih koprivničkih trgovina kako bismo provjerili nose li kupci i prodavači maske, postoje li kakva upozorenja i je li uopće moguće išta kupiti bez maske na licu.

Foto: Sanjin Bojić

Prva trgovina u koju smo došli ispala je i najstrože i najbolje organizirana. Ispred Lidla stoji zaštitar pokraj kojega je jednostavno nemoguće proći bez maske, na koju pristojno upozori ako vam nije na licu. No, za vrijeme našeg posjeta za to nije ni bilo potrebe jer su svi do jednog kupca imali masku na licu pri ulasku, a u trgovini također. Prodavači su isto tako zaštićeni.

– Znate kaj, i treba tak. Gledam druge države, Njemačka, Mađarska i druge, kod njih su maske već najnormalnija stvar. Samo se mi nekaj bunimo i čudimo, ko da je to ne znam kaj strašno – rekao nam je jedan stariji gospodin gurajući kolica.

Foto: Sanjin Bojić

Sljedeća postaja bila je Kaufland. U njemu je bilo primjetno manje gužve već na parkiralištu, a ispred trgovine nije bilo zaštitara, niti smo uočili upozorenje za nošenje maske. U samoj trgovini vidjeli smo dvije osobe bez maske, no tu je bio i dvočlani tim zaposlenika koji je “češljao” trgovinu i pazio na to tko je ima, a tko nema. Zaposlenici su svi nosili svoje maske.

U KTC-u također nema kontrole na ulazu, no istaknuta je pisana obavijest na vratima. Baš svi kupci koje smo sreli imali su masku, kao i prodavači. Primijetili smo i nekoliko višečlanih obitelji s djecom, koja su također sva imala maske za lice.

Foto: Sanjin Bojić

No, u Plodinama pak, drukčija priča. Na ulazu nema nikakve obavijesti pa smo odlučili ući bez maske da vidimo što će se dogoditi. Nije se dogodilo ništa. Prošli smo kroz pola trgovine bez maske bez da nas je itko i pogledao, a vidjeli smo i pet-šest kupaca bez maski, kojima ni na blagajni nitko ništa nije rekao. Ispostavilo se da ova trgovina među svojim konkurentima u Koprivnici ima najležerniji pristup, barem zasad.

– Ne znam, nemam masku, zaboravila sam je doma – kratko nam je komentirala gospođa bez maske na izlasku iz trgovine.

Foto: Sanjin Bojić

Konzum je na ulazu istaknuo upozorenje da je obavezno nošenje maski u dućanu pa smo se također odvažili ući bez nje. Osim nekoliko pogleda ispod oka, nitko nam nije ništa rekao. Svi ostali kupci imali su maske, kao i prodavači, pa smo ih nakon minutu-dvije hodanja kroz redove i mi stavili prije izlaska.

U Intersparu je bilo daleko najviše ljudi i svi do jednoga imali su maske, barem kada smo mi bili tamo, zaposlenici također. Tu pak nije bilo nigdje istaknuto da je nošenje maski obavezno, no čini se da su građani već dobro informirani.

Ponovimo još jednom tko je obavezan nositi maske od danas:

– zaposlenici zdravstvenih ustanova i osobe koje dolaze u posjet pacijentima, ako su posjeti dopušteni
– vozači i putnici u prijevoznim sredstvima javnog prometa
– zaposlenici u trgovačkoj djelatnosti i kupci za vrijeme boravka u prodavaonicama
– zaposlenici u ugostiteljskoj djelatnosti koji dolaze u kontakt s gostima ili sudjeluju u posluživanju i pripremi jela, pića i napitaka
– druge osobe koje na to posebnim uputama i preporukama obveže Hrvatski zavod za javno zdravstvo