PODACI ZA OŽUJAK

OTKAZI Najgore prošli županijski ugostitelji, medicinske sestre nikad potrebnije

S obzirom na novonastalo stanje u gospodarstvu uvjetovano pandemijom koronavirusa (COVID-19), aktivnosti Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje usmjerene su na očuvanje radnih mjesta u djelatnostima/sektorima koji su najugroženiji, poručuju iz HZZ-a.

16:30h
0
the nurse collects medicine in the syringe and prepares for procedures t OxvRkm
Ilustracija // Foto: Twenty20

Područni ured Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u Križevcima objavio je podatke o kretanju zaposlenosti, odnosno nezaposlenosti u Koprivničko-križevačkoj županiji za ožujak.

Brojke govore kako su zaposlene 354 osobe, i to najčešće u prerađivačkoj industriji (134 osobe). Gledajući prva tri mjeseca 2020. godine, zaposleno je ukupno 765 osoba što je za 7,4 posto manje no što je bilo u istome razdoblju 2019. godine (tada iz evidencije Zavoda zaposleno 826 osoba).

Novoprijavljenih nezaposlenih osoba je, pak, bilo 390 što je povećanje od 57,3 posto u odnosu na veljaču te 33,1 posto u odnosu na ožujak 2019. godine. Pritom valja naglasiti kako je njih 329 u evidenciju ušlo direktno iz radnog odnosa. Dakle, 329 ih je ostalo bez posla. HZZ navodi kako takvi stižu iz djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (88 osoba), potom prerađivačke industrije (58 osoba), trgovine na malo i veliko; popravka motornih vozila i motocikala (51 osoba), ostalih uslužnih djelatnosti (31 osoba) i tako dalje.

Ostali novoprijavljeni su u evidenciju stigli iz drugih poslovnih aktivnosti, iz redovitog školovanja ili iz neaktivnosti. Najviše novih među nezaposlenima – dakle, sveukupno, ne samo onih koji su ostali bez posla – je iz Koprivnice (189 osoba), zatim Križevaca (116) te Đurđevca (85).

Zanimljivo, uzmu li se u obzir prva tri mjeseca 2020. godine, kada su u evidenciju Zavoda ušle 1223 osobe, u odnosu na prošlu godinu to je manje za 145 osoba. Iako je apsolutno gledano najčešći razlog prestanka radnog odnosa istek rada na određeno vrijeme, valjda istaknuti drugi razlog koji je doživio porast od 131,8 posto u odnosu na 2019. godinu, a to je poslovno uvjetovani otkaz zbog gospodarskih, tehničkih ili organizacijskih razloga.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Najtraženije zanimanje u ožujku – medicinska sestra/medicinski tehničar

Zabilježene su 303 potrebe za radnicima od strane poslodavaca. To je 15,8 posto manje nego u veljači te 40,2 posto manje u usporedbi s ožujkom 2019. godine. Najtraženija zanimanja u ožujku bila su ona za medicinsku sestru/medicinskog tehničara (23 osobe), zatim prodavača/prodavačicu (17 osoba) te armirača/armiračicu (deset osoba). Ponovno, uspoređujući prva tri mjeseca ove godine s prva tri mjeseca prošle, podaci kažu kako su poslodavci tražili 258 radnika više.

Broj nezaposlenih – stanje po gradovima

Krajem ožujka u Koprivničko-križevačkoj županiji bilo je 2117 nezaposlenih osoba. Podatke po gradovima možete vidjeti u tablici. U odnosu na veljaču, riječ je o 24 nezaposlene osobe manje, a uspoređujući s ožujkom prošle godine 141 osoba manje.

Izvor: Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Križevci

Nezaposleno je 1145 žena te 972 muškarca, najbrojnije su osobe sa završenom srednjom školom za zanimanja do tri godine i školom za KV i VKV radnike. U kontekstu dobnih skupina, najviše nezaposlenih je onih od 20 do 29 godina (29 posto), od 50 do 59 godina (21,8 posto) i od 30 do 39 godina (19,9 posto).

– S obzirom na novonastalo stanje u gospodarstvu uvjetovano pandemijom koronavirusa (COVID-19), aktivnosti Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje usmjerene su na očuvanje radnih mjesta u djelatnostima/sektorima koji su najugroženiji – poručuju iz HZZ-a.

Komentiranjem prihvaćate naše Uvjete korištenja, komentiranja i zaštite privatnosti!