Otvorena izložba Hrvoja Duvnjaka u Galeriji S

21:18h
0

091017-duvnjak-mMlađi đakovački akademski slikar Hrvoje Duvnjak predstavio se koprivničkoj publici izložbom koja je u subotu u podne otvorena u Galeriji S. Duvnjak je izložio šest ulja na platnu velikih formata, nastalih od 2006. do 2008. godine.

Zanimljivi su nazivi slika – Lift, Prolaz, Pothodnik, Tunel i Izlaz, a zanimljiva je bila i autorova ideja da se djela iz ovog ciklusa prvotno i trajno postave u neku od strogo nadziranih institucija, poput zatvora. No, iz raznih razloga to nije bilo moguće napraviti.

Duvnjakove slike narativne su konstrukcije mjesta u kojima se nalazimo samo u prolazu. To su prostori pothodnika, hodnika, tunela i liftova, sve ambijenti koji se svojom zatvorenom, hladnom, vlažnom, klaustrofobičnom atmosferom čine psihogenim mjestima.

Tako se još jednom pokazuje da slikarstvo koje se bazira na figuraciji i realističkom opisu može nositi i drugu razinu informacije, ali da je preduvjet za to postojanje pune svijesti o mogućnosti slike koliko u sadržajnom, toliko i u značenjskom smislu.

(Iz kataloga izložbe, autor Marijan Špoljar)

čitam...