Otvorena županijska konjička staza

13:00h
0
Konjički mimohod koprivničkim ulicama // Foto: Koprivnica.net

Neobičan prizor zatekao je u srijedu prijepodne prolaznike na Zrinskom trgu. Centar Koprivnice bio je ispunjen konjima koji su „pozirali” u povodu otvorenja županijske konjičke staze.

Koprivničko-križevački župan Darko Koren, ujedno i predsjednik Turističke zajednice županije, zamjenik gradonačelnice Koprivnice Mišel Jakšić te direktor županijske TZ Zdravko Mihevc simbolično su gradskom središtu otkrili tablu konjičke staze koja će obogatiti županijsku turističku ponudu.

– Kroz rad županijske Turističke zajednice svako malo želimo pronaći neki novi motiv da malo zainteresiramo ljude. Mislim da je konjički sport nedovoljno iskorišten na prostoru kontinentalne Hrvatske. Tu možemo pridodati i Bjelovarsko-bilogorsku županiju, gdje je inače taj sport razvijeniji. Trebao je jedan ovakav projekt koji bi ih sve skupa zainteresirao da se uključe. Naša županijska Turistička zajednica županije prihvatila se tog izazova zajedno s udrugama i klubovima i mislim da su za početak proizveli jedan dobar efekt, što se vidjelo i danas na koprivničkom trgu, i da se na tome može nadograditi jedan zanimljiv turistički proizvod, kao što su galerijske ceste i biciklističke staze – izjavio je tom prilikom župan Koren.

Direktor županijske Turističke zajednice Zdravko Mihevc rekao je da se s realizacijom ovog projekta počelo prošle godine.

– Svjesni smo da mi na kontinentu moramo stvarati različite turističke proizvode, a nezamislivo je ne imati biciklističku ili konjičku stazu. Istina, mi smo s konjičkom stazom među prvima u Hrvatskoj, prošle godine smo kandidirali taj projekt na natječaj Hrvatske turističke zajednice – kazao je Mihevc.

Projekt dosad stoji  24.000 kuna, od kojih je 18.500 dobiveno na javnom natječaju HTZ-a.

– Konjička staza pokriva cijelu županiju i duga je oko 280 km, kapilarno se širi iako je mi dijelimo na koprivnički, đurđevački i križevački dio. Međutim, sve je to skupa povezano, i povezano je i s bjelovarsko-bilogorskom konjičkom stazom, što je naravno prednost da nije izolirana. Najveći teret podnijeli su Bilogorski rendžeri, udruga koja se bavi konjičkim sportom, koji su s nama obišli cijelu stazu i odredili kuda će ona ići. Pritom su naravno vodili računa da obiđu sve što je moguće i što je interesantno i vrijedno na tom putu koji dodiruje vinsku cestu, ide kroz Hlebine i na Šodericu, na Kalnik itd. Nadamo se isto tako da će se sljedećih godina razvijati konjički sport koji može donijeti lijepe prihode, ne samo u turističkom smislu. Vidimo budućnost i u povezivanju s Mađarima – otkrio je Zdravko Mihevc.

{vsig}vijesti/03-2014/galerija-konjickastaza{/vsig}