buđenje nostalgije

Otvorene blagdanske izložbe u Knjižnici i čitaonici Fran Galović

Nostalgiju za nekim prošlim vremenima zasigurno pobuđuju i stare božićne čestitke. Za izložene blagdanske knjige u hobby art tehnikama zaslužna je autorica Vesna Mađarić.

12:55h
0
Foto: Knjižnica i čitaonica Fran Galović
Foto: Knjižnica i čitaonica Fran Galović

Ove godine u blagdansko vrijeme izloge Knjižnice i čitaonice Fran Galović Koprivnica krase dvije posebne izložbe. Tradicijski ukrasi za bor izlošci su koprivničkog ‘obrta s dušom’, Medičarne Špičko. Prolaznici će se sigurno prisjetiti nekih prošlih vremena kada su božićne jelke krasili medenjaci i licitari te šareni salon bomboni. Sve to, a i mnogo više može se pronaći u ponudi Koprivničancima dobro poznate medičarne, a izložba može poslužiti i kao poticaj svim kreativcima da se sami okušaju u izradi sličnih ukrasa pa ovih blagdana u svojim domovima stvore podravski hygge ugođaj jer ništa ne može ugrijati dušu poput jednostavnosti tradicije i mirisa cimeta.


Nostalgiju za nekim prošlim vremenima zasigurno pobuđuju i stare božićne čestitke. Za izložene blagdanske knjige u hobby art tehnikama zaslužna je autorica Vesna Mađarić koja je u spomenutim tehnikama vrlo vješto i s istančanim ukusom izradila kutije u obliku knjiga s motivima starih božićnih čestitki. Temeljna tehnika je decoupage, poznata od davnina. Njezina bit je u izrezivanju papirnatih motiva, njihovom raspoređivanju u skladnu kompoziciju i lijepljenju na predmete. Tehnike i materijali koji su korišteni u ukrašavanju ovih knjiga su osim spomenute decoupage tehnike sa salvetama, rižinim i decoupage papirom, transfer tehnika, shabby chic tehnika, stencil i crackle tehnika, tehnika pittorico, lak za raspucavanje, vosak, akrilne boje, zlatni listići, embossing prah, duo folija, konturne boje, gesso paste, antik paste i drugi materijali.

Foto: Knjižnica i čitaonica Fran Galović
Foto: Knjižnica i čitaonica Fran Galović

čitam...