Otvoreno pismo: Tihana Kraljić ogorčena komentarom u Podravskom listu

12:01h
0
Tihana Kraljić // foto: hok.hr

Državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva, ogorčena je modnim komentarom u novom  izdanju Podravskog lista. Otvoreno pismo uredništvu Podravskog lista prenosimo u cjelini.

“OTVORENO PISMO UREDNIŠTVU PODRAVSKOG LISTA, MOJOJ CIJENJENOJ OBITELJI I PRIJATELJIMA

Poštovani,

Sada je 8,20 sati. Upravo sam ušla u ured u zgradi Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, Vukovarska 78 u Zagrebu, a uskoro će biti tri godine kako svakog jutra putujem iz Carevdara, gdje živim sa svojom obitelji. Ustala sam u 6,00 sati, probudila sina i kćer, otpremila ih u školu, odvozila 70 kilometara, a danas je bila gužva… Tako je uvijek ponedjeljkom… Ali ja volim ponedjeljak, radujem se novom radnom danu, novom tjednu.. Rokovnik mi je prepun obaveza-najprije kolegij, u 11,00 sjednica Statističkog savjeta, u 13,00 Stručna koordinacija na Vladi, danas bi trebali poslati na Vladu novi Operativni plan poticanja poduzetništva za 2011, a možda i konačni prijedlog Zakona o zadrugama… To je ono što znam, a biti će toga tjekom dana još….

Propušten poziv na koji se obavezno moram javiti, a čule smo se malo prije… Žao mi je nemam baš dobre vijesti…uplašim se, pretrnem od straha- da se nekom od mojih nešto nije desilo??? Sekunde traju kao vječnost, a onda razlog: Opet su vas tako ružno iskomentirali u modnoj mački u Podravskom listu..Ahhh, veliko olakšanje, s mojima je sve u redu.. Napola slušam tekst i kažem, a to, pa to me više ne može iznenaditi, to me ne dira…pošaljite mi na faks..

Za nekoliko minuta dolazi faks. Čitam: Tihana Kraljić, naša državna tajnica u Ministasrtvu gospodarstva, upravo je nabacila krzno mladog sibirskog mede koje joj je daroval ruski ministar trgovine Viktor Hristenko nakon devetnaeste litre votke. A gospođi Kraljić baš taj modni dodatak pristaje uz njezine crnosive odjevne gadgete kak „Deudeku Cinober“ I nosit ga zna onak po ruski, ovlaš prebačena prek ramena, kaj da je ovaj čas izašla iz sibirskog birca i zaputila se u stepu.

Iako sam rekla da me to ne dira, sada kada sam pročitala tekst ipak mi se grlo steže i suze mi nezaustavljivo teku niz obraz… Pitam se da li sam ja to zaslužila?

Imam 42 godine, diplomirala sam na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu smjer Računovodstvo i poslovne financije sa prosjekom 4,5. Udana sam, rodila sam troje djece, a prvu sam djevojčicu izgubila u porodu. Iza sebe imam 19 godina radnog staža, od toga 4,5 godine u Podravki, godinu dana u HGK, bila sam prva ravnateljica Centra za poduzetništvo Koprivničko-križevačke županije, ravnateljica PORE razvojne agencije Podravine i Prigorja. Vlada Republike Hrvatske 15. svibnja 2008. godine imenovala me ravnateljicom Uprave za malo gospodarstvo u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva, a 13. svibnja 2010. godine Državnom tajnicom u istom ministarstvu. Certificirani sam učitelj trener poduzetništva, bila sam glavni koordinator izrade Regionalnog operativnog plana Koprivničko-križevačke županije, bila sam na čelu radne skupine za izradu Strategije razvoja ženskog poduzetništva u Republici Hrvatskoj, a mislim da me najviše pamte brojni poduzetnici u našoj županiji koji su pokrenuli posao uz moju stručnu i savjetodavnu pomoć. Od 2002. godine članica sam Hrvastke seljačke stranke, a u stranku sam ušla zato što sam izuzetno cijenila način rada ljudi s kojima sam u to vrijeme poslovno surađivala i zato što u stvarnom životu živim ono što čini temelje HSS-a.

Zbog posla često putujem, često dajem izjave televizijskim i novisnkim kućama i nikada, ama baš nikada i nigdje me mediji nisu tako predstavljali kao što me to predstavljaju u mojoj Koprivničko-križevačkoj županiji. Nisam mislila, ali sada ću i to reći.. Zar nije neobično da državna tajnica na radio Križevcima gradu na čijem području živi nije dala niti jedan intervju, a kamoli gostovala u emisiji, isto je i sa Križevačkim vjesnikom??? Najviše me je dosad popratio Podravski list i to na stranici Modna mačka- u jednoj sam objavi imala ružnu torbu i bila sam predebela, u drugoj sam sjela na mjesto Branka Hrga na stranačkoj skupštini, jednom sam zadovoljila „kriterije“ Modne mačke i sada sam sibirski medo.

Istina je, priznajem, nemam modnog stilistu, nosim uglavnom Varteksove kostime i crnosive odjevne predmete, ali to je u skladu s poslom koji obavljam. Nemam vremena za cjelodnevne kupnje jer moj je dan ispunjen u cjelosti… Ustajanje u 5 ili 6 ujutro-ovisno da li idem ujutro na frizuru ili ne, vožnja do Zagreba, intenzivan radni dan koji traje do 17,00 sati. Povratak kući, ako nema još neki stranački sastanak ili neka druga obaveza. Obavezno stajem u Križevcima u KTC-u, zbog dnevne nabave. Kući dolazim s punim vrećicama oko 18,15.. Najprije slijedi dnevno izvješće od supruga, od mame i tate-kakva su bila djeca, zatim oni referiraju kakvi su bili baka i djed… Zatim slijedi pregled zadaća, školskih obaveza, priprema odjeće za slijedeći dan… Možda nekih pola sata opuštenog vremena na trosjedu u boravku, ali često još dok jedem za stolom zvoni telefon ili netko dođe- uvijek netko nešto treba, ili savjet ili pomoć… Subota, ako je slobodne rezervirana je za pospremanje kuće i pranje odjeće… U nedjelju se ide na podnevnu misu, obiteljski ručak, popodbne je rezervirano za peglanje, jer cijeli je tjedan pred nama…

Eto to sam otprilike ja, Tihana Kraljić-sibirski medo kojem bunda pristaje kak Dudeku Cinober…

Ne plačem više, nisam ni ljuta, samo želim i tražim da uredništvo Podravskog lista objavi tko se krije iza By Roberta. Ja poštujem i cijenim svakog čovjeka i svaki posao. Ako te komentare piše stručna i kompetentna osoba iz visoke mode, onda je to komentar kojeg ću ja uvažiti. U mnogim modnim časopisima su slične rubrike, ali koliko znam uvijek piše tko je napisao komentar. Mislim da ja, ali i svi drugi koji su bili komentirani u ovoj rubrici imaju pravo znati tko o njima piše komentare. Voljela bih vidjeti tko je ta osoba, što radi,što je postigla u životu, da li ima obitelj, gdje je stekla znanja o modi, željela bih je sresti u trgovini, na ulici, pa da vidimo kakovo je to oličenje modnih trendova…

Ja sam povrijeđena, ali nije to razlog zašto Vam pišem… Ne smatram da sam neka posebno važna osoba, ali u ovom sam trenutku jedina članica Vlade Republike Hrvatske iz Koprivničko-križevačke županije.. Kakvu poruku šalje ovaj komentar- naša državna tajnica se ne zna obući, trebamo je se sramiti, sigurno na ovakav način niti jedna mlada djevojka neće poželjeti biti kao ja, jer ja sam predmet ismijavanja…radije će sanjati da budu misice Podravskog lista…

Razumijem da se novine moraju prodavati, razumijem da je trenutno u Hrvatskoj baviti se politikom nešto pogrdno, da trebaš biti spreman na niske udarce, ali znam i da se ne može sakriti grad koji leži na gori… I ako me večeras sin ili kćer pitaju, mama zašto te ismijavaju u Podravskom listu, ja ću se nasmijati i reći im Ma nije to tako strašno, fotka i nije tako loša….

I neću razmišljati da li će me u srijedu 09. veljače 2011. godine opet slikati i slijedeći ponedjeljak „popljuvati“ u Podravskom listu i nisam požalila što sam umjesto u nekom elitnom zagrebačkom hotelu pred dvadesetak novinara koji sigurno ne bi komentirali moju odjeću, odlučila prezentaciju Projekta financiranog iz pretpristupnog programa IPA vrijednog 4,4 miljuna EURA prezentirati u Koprivnici u koju će doći predstavnici Zagrebačke, Varaždinske, Međimurske, Bjelovarsko-bilogorske, Sisačko-moslavačke, Krapinsko-zagorske županije i Grada Zagreba.

Jer sibirski medo, modno zatucana državna tajnica Tihana Kraljić se nikada ne srami svoje Koprivničko-križevačke županije, bori se za svoj kraj i za naše projekte… Za to ne očekujem posebne zahvale, ali mislim da niti ne zaslužujem da me djeca,mladi i žitelji Koprivničko-križevačke županije znaju iz Modne mačke…

Tihana Kraljić, dipl.oec.”