Gordan Kolak:

‘Ovako samouvjeren kakav jesam bio bi dobar izbor za šefa Podravke, a praksa u velikim kompanijama upravo je zapošljavanje lidera s vojnom naobrazbom’

Bio bi to izniman izazov i velika prilika za dokazivanje na otvorenoj sceni. No, prije svega, velika odgovornost prema ljudima u samoj Podravki, obiteljima koprivničko-križevačkog kraja, Podravine, iz koje, među ostalim, potječe i moj otac. Znate da je u životu jedan od najvećih izazova dokazati se u svom selu, kazuje Kolak.

12:30h
0
Gordan Kolak // Foto: dok-ing.hr

Gordan Kolak ime je za koje se u posljednje vrijeme više nego ikad čulo u medijima. Razlog tome bio je što je Kolak slovio kao mogući kandidat za novog šefa Podravke kojega je gurao ministar obrane Damir Krstičević.

Krstičević je navodno bio u sukobu s ministrom državne imovine Goranom Marićem, za čijeg je kandidata slovio sadašnji predsjednik uprave Podravke Marin Pucar.

Kolak je u svom nedavnom intervjuu za Jutarnji list rekao kako nema direktnih spoznaja o tome što se događalo na sjednici NO-a, no sve je djelovalo pomalo nespretno.

– Bez obzira na medijske napise o meni kao glavnom kandidatu za predsjednika Uprave Podravke, nisam imao priliku iznijeti svoje ideje o tome kako bih upravljao kompanijom i osigurao njezin rast i razvoj. No, činjenica je da sam imao određene kontakte s predstavnicima države i da smo razgovarali o toj opciji. U svakom slučaju, sama činjenica da je netko od vlasnika Podravke iskazao interes i u određenoj mjeri povjerenje u moje sposobnosti dovoljna mi je satisfakcija u ovom trenutku – rekao je Kolak za Jutarnji.

Dodao je kako imenovanje novog šefa Podravke nije doživio kao borbu dvojice ministara.

– Naprotiv, mislim da je pitanje upravljanja Podravkom, njezin daljnji razvoj, kao i utjecaj na cjelokupnu hrvatsku prehrambenu industriju, iznimno važno za RH. Stoga izbor predsjednika Uprave nije pitanje za dva ministra, nego za Vladu i njezin cjelokupni gospodarski tim. Što je iz te perspektive presudilo u korist gospodina Pucara, morat ćete pitati članove NO-a. Ne poznajem Marina Pucara, pa se niti ne želim upuštati u bilo kakve usporedbe. Za provedbu smislene komparativne analize potrebno je dobro upoznati kandidate, njihova znanja, iskustvo, osobnost, procijeniti njihove reakcije na različite poslovne, ali i životne situacije, definirati kriterije procjene, uputno i težinske vrijednosti tih kriterija, i tek tada reći da je procjena u određenoj mjeri objektivna – kazuje Kolak.

Istaknuo je da bi ovako samouvjeren, kakav je, bio dobar izbor za šefa Podravke.

–  Bio bi to izniman izazov i velika prilika za dokazivanje na otvorenoj sceni. No, prije svega, velika odgovornost prema ljudima u samoj Podravki, obiteljima koprivničko-križevačkog kraja, Podravine, iz koje, među ostalim, potječe i moj otac. Znate da je u životu jedan od najvećih izazova dokazati se u svom selu, u kraju iz kojega potječete. Da, uvjeren sam u svoje sposobnosti, ali i ispravnost vrijednosti koje živim. Praksa velikih svjetskih kompanija, kao što su Walmart, PepsiCo ili General Electric upravo je zapošljavanje lidera s vojnom naobrazbom i iskustvom. Za njih je to zlatni rudnik jedinstvenih talenata. A kod nas je obrnuto i ljude s vojnim iskustvom često se predstavlja kao manje vrijedne – istaknuo je on.

Na pitanje je li izgledan scenarij spajanja Atlantica i Podravke Kolak kaže da kako bi mogli razgovarati o budućnosti, moramo razumjeti prošlost.

– Zato ću se osvrnuti na neke poslovne događaje koji su utjecali na recentne poslovne rezultate. Prije svega, oni su posljedica akvizicije slovenske Grupe Žito, a djelomice i prodaje Podravkina poslovnog segmenta pića. Takve su integracije vrlo složeni proces, o čijoj složenosti govori i podatak da je 83 posto promatranih poslovnih integracija u svijetu neuspješno. U prosjeku, ozbiljni se problemi javljaju tek oko dvije-tri godine nakon akvizicije, što u primjeru Žita znači 2017.-2018. U Hrvatskoj, nažalost, tek počinjemo biti svjedoci činjenice da našim menadžerima nedostaje razumijevanja tih procesa i vještina vođenja tvrtki kroz njih. Podravki ne trebaju sukobi s Atlantic grupom, ne treba joj dokazivanje tko je bolji, pametniji, odvažniji. Potrebni su joj jaki, motivirani ljudi koji će moći odgovoriti na sve izazove koji joj sasvim sigurno predstoje. Što god da su dugoročni interesi države i ostalih vlasnika, bila to prodaja Podravke ili zadržavanje vlasništva, prioritet je osigurati da ne propadne ono u što se već investiralo – zaključio je on.

Gordan Kolak inače je vlasnik tvrtke Comitium za poslovno savjetovanje u području strateškog upravljanja, neformalni član savjetničkog tima ministra obrane Damira Krstičevića, član Vijeća za domovinsku sigurnost predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović te tajnik HDZ-ova Odbora za nacionalnu sigurnost.

 

čitam...