Overflow na hrvatskom obradio Miškinine stihove

13:54h
0
Overflow i Miškina // Foto: Overflow

Koprivničko-varaždinski punk-rock bend Overflow najavio je povratak nakon dvogodišnje pauze.

Poslije šest studijskih albuma na engleskom jeziku, nekoliko europskih koncertnih turneja i promotivnoj turneji po SAD-u i Kanadi, najavljuju veliki zaokret u dosadašnjoj karijeri: propjevali su na hrvatskom.


Novi album “Overflow & Miškina” uglazbio je stihove velikog pjesnika hrvatske povijesti, Mihovila Pavleka Miškine.

POSLUŠAJTE NOVI SINGL “BIJEDA”

“Upoznali smo život u njegovom rodnom Đelekovcu prije stotinjak godina. Dodirujući njegove stihove našom glazbom mogli smo zamisliti prenapučena podravska sela, velike obitelji s mnoštvom djece koje zemlja često nije mogla prehraniti, pa je glad bila više pravilo nego izuzetak. Mogli smo nanjušiti težak miris štale u kojoj je Miškina kao dječak praktički živio, zajedno sa stokom, kao što je bio zadatak svakog sina jedinca. Osjetili smo otpor prema ocu koji mu je zabranjivao pisati, jako dobro razumjeli njegovu socijalnu osviještenost i pokušali u glazbu prenijeti bol koju je Miškina urezivao u stihove nakon smrti supruge.

Priče koje prenosi izviru iz podravskog blata, ali dosežu globalni značaj. Borba protiv siromaštva, protiv neznanja i ona najteža – sa samim sobom – u Miškininim redcima pročešljana je do zavidne dubine. Mihovil Pavlek je velik čovjek. Toliko velik da je i stradao od najvećeg svjetskog zla u 20. stoljeću. Brzo su shvatili da im smeta” kaže pjevač Goran Živković.

Izvor: Muzika.hr

čitam...