Ovog petka otvorenje samostalne izložbe Ivane Ožetski

14:42h
0
Ovog petka otvorenje samostalne izložbe Ivane Ožetski

Ovog petka u 17 sati u koprivničkoj Galeriji svečano će se otvoriti samostalna izložba usješne likovne umjetnice Ivane Ožetski.

IVANA OŽETSKI (Zagreb, 1971.) je suvremena hrvatska umjetnica koja svoje likovno stvaralaštvo, kreaciju i nemir doživljava sveobuhvatno i analitički. U suvremenom hrvatskom slikarstvu prve četvrtine 21. stoljeća Ivana Ožetski kao sredstvo umjetničke komunikacije ponovno otkriva kritičku i društvenu misao, bez obzira radi li se o radovima u kojima problematizira pitanje pitke vode ili pitanje o osobnim odnosima prema drugim kulturama i jezicima, kulturnom nasljeđu i sjećanjima koja uspoređuje i suprotstavlja sjenama fizičkog svijeta. Slikarstvo i video kao ishodište slikanja sjenama figurativnog svijeta, Ivana Ožetski nadogradila je mentalnim sjenama prošlosti. Pritom su intimizam prostora i intimizam podrijetla i nasljeđa poticaj za umjetničko uranjanje u likovno, prostorno i jezično okruženje čije razumijevanje ne traži uvijek veliku filozofiju i duboke razloge.

U Galeriji Koprivnica od 07. – 30.10.2011. Ivana Ožetski izložit će tridesetak slika iz ciklusa ”Sjene Alvone” koji je nastao između 2009. i 2011. godine kao dio istraživanja magistarskog rada, te internacionalni projekt ”Babel, we are not mad with You” iz 2011. godine u koji je uključila devet umjetničkih izjava umjetnika iz Armenije, Austrije, Bugarske, Bjelorusije, Finske, Japana, Kolumbije, Konga i Rumunjske, a u kojem se bavi pitanjem komunikacije i razumijevanja ”sjena” nepoznatih govora. Pritom polazi od jezika i pisma, mogućnosti i moći razumijevanja, naglašavajući zajedničke mentalne kodove i slojevita suosjećavanja u kojima jezične barijere među umjetnicima nisu uvjetno i granice koje dokidaju ili otežavaju razumijevanje. (Draženka Jalšić Ernečić, 2011.)