Ovog vikenda 21. Podravski motivi // Po prvi put u parku, naglasak na naivnom slikarstvu i kiparstvu

19:31h
0
U Gradskom parku počele su pripreme za održavanje 21. Podravskih motiva // Foto: Koprivnica.net

Podravski motivi koji u svom 21. izdanju mijenjaju koncepciju i u središte aktivnosti stavljaju naivno slikarstvo i kiparstvo, ove godine imaju i drugačiji protokol svečanog otvaranja.

Slikari i kipari će ključeve grada preuzeti već u 13,45, a svečanosti otvaranja na Paviljonu u gradskom parku će, prema najavi, prisustvovati i ministar kulture RH Berislav Šipuš.

Ministar kulture će se susresti i s pedesetak slikara i kipara koji se predstavljaju na Podravskim motivima, te s obrtnicima koji od zaborava spašavaju stare zanate i izradu umjetničkih predmeta.

U sklopu svečanog otvaranja bit će izrađena i najveća slatka lopta u Podravini kojom će se još jednom proslaviti ovogodišnji veliki sportski uspjesi koprivničkih sportašica – dvostruka kruna rukometašica Podravke Vegete i svjetsko zlato kuglačica, te ujedno najaviti i sportske igre naivaca.

Uoči svečanog otvaranja Podravskih motiva u Podravki će biti predstavljen projekt Podravkini pevci u sklopu kojeg će ministar Šipuš pokrenuti krila obnovljene skulpture Pijetla koju je 1979. godine izradio kipar i slikar Zvonimir Lončarić, te otvoriti izložbu slika i skulptura „Pevci” iz bogatog Podravkinog fundusa postavljenu u predvorju Podravkine poslovne zgrade u kojoj se nalaze djela vodećih umjetnika hrvatske i svjetske naive kao što su Ivan Generalić, Ivan Večenaj, Mijo Kovačić i Ivan Lacković Croata.

Osim promicanju hrvatske naive, te očuvanju starih obrta i vještina, Podravski motivi posvećeni su i predstavljanju bogatstva folklorne i kulinarske baštine Podravine. U gradskom parku odjeknut će zvuci cimbala, čut će se stari podravski napjevi, ali i suvremene glazbene obrade poznatih pjesama. Brojnim domaćim izvođačima pridružit će se i gosti iz međimurskih i mađarskih gradova s kojima turistička zajednica Koprivnice ostvaruje projekt Four towers.

Održat će se i tradicionalna izložba kolača na kojoj će tridesetak udruga žena ispričati najslađu priču o Podravini, a promotori kulinarstva Podravke za subotnje predvečerje pripremaju zanimljivi kulinarski show, što sve zajedno obećava da će trodnevna kulturno-turistička manifestacija doista obilovati zanimljivim sadržajima.

Naiva, stari obrti, folklor, gastronomija…

Podravski motivi jedna su od najvećih kulturnih manifestacija ovog dijela Europe u kojoj se prožimlju iznimno atraktivni i posebni sadržaji: sajam naivne umjetnosti, sajam starih obrta, folklor, sajam antikviteta i gastronomskaponuda podravskog kraja. U tri dana održavanja posjećuju ih tisuće gostiju.

Sajam naivne umjetnosti – najveći sajam naive na svijetu. U središnjem gradskom parku, tri dana traje velika prodajna izložba naivnog slikarstva na staklu i kiparstva u drvu, a umjetnici demonstriraju svoje vještine na licu mjesta.

Stari obrti – najveći sajam starih obrta u Europi (preko pedeset). Prikazivanje starih obrta na centralnom gradskom trgu kao i njihove gotovo zaboravljene vještine, pretvaraju Koprivnicu u danima „Podravskih motiva” u neponovljivu čaroliju nekih, davno minulih vremena.

Folklor – folklorna društva u tradicionalnim narodnim nošnjama dočaravaju nam spoj podravske pjesme, plesa i običaja na interaktivan način.

Gastronomska ponuda – podravska jela pripremaju se prvenstveno od domaćih (organskih) namirnica koja su nastala kao plod napornog rada podravskog seljaka: prge, čvarci, krvavice, kuhani buncek, gorički gulaš, pečena raca i mnoga druga. Na samoj manifestaciji mnogi ugostitelji prezentiraju svoje delicije, ali se jela mogu kušati i u Podravkinoj pivnici „Kraluš” u samom središtu grada.