0.7 C
Koprivnica
Utorak, 5. prosinca 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Ovog vikenda u Koprivnici se obilježava sto godina izviđaštva
O

Ne propustite

U Koprivnici u petak počinje 10. zborovanje Saveza izviđača Hrvatske, kojim se ujedno oblježava veliki jubilej izviđaštva u našem gradu, njegova 100. obljetnica. Očekuje se dolazak više od 800 sudionika iz 38 odreda, najavio je u ime Saveza izviđača Koprivničko-križevačke županije Renato Sremec iz Odreda izviđača ‘Kamengrad’.- Zborovanje će biti na koprivničkom gradskom sajmištu gdje će se postaviti izviđački grad.

Za trodnevno zborovanje osmišljen je bogat program i raznovrsne aktivnosti. Središnji dan bit će subota, za kada je, među ostalim, predviđena mini olimpijada izviđačih disciplina, najavio je starješina Zborovanja Radmilo Rapaić iz Odrede Bijeli javor.

– Zainteresirani će se natjecat će se u isključivo izviđačkim disciplinama, poput discipline šator – podizanje i spuštanje šatora, zatim signalizacija semaforom, vezanje čvorova, paljenje vatre i orijentacijski kros.

A pri tom će se gosti upoznati s našim krajem, naglasio je Renato Sremec:

– U planu je upoznavanje s kulturom i običajima našega kraja, kako bi naši gosti upoznali Koprivnicu, grad domaćin 10. zborovanja. Složili smo i kontrolne točke, da se malo naši gosti snalaze i pokažu koliko su svladali sve naučeno u svojim odredima.

Na svečano otvaranje 10. zborovanja Saveza izviđača Hrvatske očekuje se da će, u ime pokrovitelja, doći predsjednik Sabora Josip Leko. Zborovanje je nazvano ‘Stoljetno izviđačko srce Koprivnice’. Prema postojećim dokumentima, prva skautska družba točnije Udruženje provodiča osnovana je u ljeto 1914. na Kraljevskoj maloj realnoj gimnaziji u Koprivnici, samo sedam godina nakon osnivanja Skautskog pokreta u svijetu, u Engleskoj.

Danas u Koprivnici djeluju dva odreda, Bijeli javor i Kamengrad, koji rade sa 150-ero djece i mladih. U našoj županiji još je u Križevcima odred izviđača Kalnik, te u Đurđevcu Picoki. Izviđači Kamengrada poznati su po tome što su uoči Božića ’93. prvi donijeli Betlehemsko svijetlo iz Beča u Hrvatsku. Ujedno, u povodu 100. obljetnice koprivničkih izviđača u Muzeju grada, blizu gradskih bedema, gdje će biti izviđački grad, postavljena je prigodna izložba.

Izvor: www.radio-koprivnica.hr 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

5. prosinac

Međunarodni je dan volontera, a osjećaj ispunjenosti zajednički je svima, Sonja Rušak: Volontiranje je dio mene, a velika je sreća i zadovoljstvo znati da...

Ujedinjeni narodi 17. prosinca 1985. godine na svojoj su skupštini proglasili Međunarodni dan volontera, pa se od tada svake...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti