Bitka za prava djevojčice

Palčica Franka u vrtić smije samo dva dana u tjednu, mama Vladimira: Ravnateljica kaže da ima posebne potrebe, no ona je potpuno zdrava

Vladimira je kontaktirala i javnu pravobraniteljicu, ministarstvo i televiziju. Kaže kako je to kap koja je prelila čašu.

13:45h
0
Franka Lončar - Levanić // Privatna arhiva
Franka Lončar - Levanić // Privatna arhiva

Mala Franka, kći Vladimire Lončar-Levanić iz Križevaca, rođena je prije pet i pol godina kao palčica. Djevojčica se za život borila 103 dana i uspjela, a o hrabroj curici već smo pisali. 

No, kako to već ide, kreće sljedeća bitka, ona sa sustavom, državnim aparatom. Naime, Franka u Gradski vrtić Križevci odlazi samo dva dana tjedno, u četvrtak i petak.

– Razlog je bizaran. Ravnateljica vrtića tvrdi kako je moje dijete s posebnim potrebama i kako ga ne može uzeti pet dana u tjednu. Rekla je da moje dijete mora na rehabilitaciju. Moja Franka je palčica i ništa više. Prije šest mjeseci išla sam s njom na pregled. Doktori su rekli da je intelektualno dostigla svoje vršnjake. Jedino što je sitna i mršava, a to je zato što je rođena prije vremena. I to će se posložiti. Ona hoda, priča, jede, razgovara, ide na toalet sama. Ne znam u čemu je problem. Pokušala sam mirnim načinom doći do pravde, ali nije išlo – kaže shrvana majka Vladimira.

Ona je kontaktirala i javnu pravobraniteljicu, ministarstvo i televiziju. Kaže kako je to kap koja je prelila čašu.

– Osjećam se žalosno zbog svojeg djeteta. Radi se o čistoj diskriminaciji, stavljaju pečat na moju Franku. Ona postavlja pitanja. Nije joj jasno zašto nije kao i ostala djeca u vrtiću. Ne govorim joj istinu. A što da joj kažem? – pita se Vladimira.

Dodaje kako će se za svoje dijete boriti rukama i nogama jer Franka zaslužuje priliku kao i sva ostala djeca. 

U nekoliko smo navrata pokušali doći do ravnateljice Gradskog vrtića Križevci, Katarine Ivković – Balint, no nismo uspjeli doći do nje.

Foto: Privatna arhiva

čitam...