Panel diskusija // Gradonačelnik Đurđevca Lacković s gostima o lošem odnosu prema njihovu kraju

15:15h
0
Marijan Cepetić, Željko Lacković, Tomislav Erdelec, Kristina Benko Markovica, Slavko Šikulec i Mirko Debeljak na panel diskusiji u Đurđevcu // Foto: Zvonimir Markač

Nezavisni đurđevački gradonačelnik Željko Lacković bio je inicijator današnje panel diskusije u đurđevačkoj knjižnici na kojoj se problematizirao trenutačni položaj đurđevačke Podravine.

Na panel diskusiju pozvao je sve načelnike bivše Općine Đurđevac, ali nitko se od njih nije odazvao. Osim Lackovića, politički najviše rangirani gost panela iz neke od općina bio je Mirko Debeljak, nezavisni predsjednik Općinskog vijeća Kloštra Podravskog. Uz njega, govorili su i agronomi Marijan Cepetić iz Virja i Slavko Šikulec iz Molvi, te Tomislav Erdelec, vijećnik u Općini Kalinovac i šef tamošnjeg SDP-a. Uz njih je bila i đurđevačka dogradonačelnica Kristina Benko Markovica.

“Zašto naš kraj nije dobio niti kune povrata nakon prodaje INA-e u dva navrata, zašto INA nije generator razvoja i stvaranja novih radnih mjesta na našem području, s obzirom na državni udio, zašto je upitna opstojnost lokalnih samouprava i prvenstveno administrativnih središta o kojima ovisi održavanje života u ruralnim područjima? Tko ima koristi, a tko štete od usiljene centralizacije pravosuđa, gdje će naša djeca raditi i tko će brinuti i gdje o našim starima? Tko je i s kojom logikom odredio raspodjelu plinske rente koja predstavlja prolazni razvojni potencijal ovoga kraja, koliki su štetni utjecaji na ekologiju i zdravlje naših sugrađana od eksploatacije? Tko bi trebao propisati ekološku rentu i da li se podizanje proizvodnje na bušotinama može opravdati primjenom novih tehnologija, ali uništavanjem podzemnih zaliha pitke vode najvećih na području Republike Hrvatske? Zašto se ne razvijaju hidrološki potencijali za proizvodnju energije uz primjenu najviših ekoloških standarda i stvaranje preduvjeta za kvalitetnu proizvodnju hrane i bavljenje vrhunskom poljoprivredom kakva je danas poznata u Europi? Kakve odgovore ćemo dati onima koji ostaju iza nas nakon što za sitniš uništimo potencijal o kojem ovisi ne život na našem području, nego na planeti Zemlji?”, pitanja su to, među ostalim, koja je i u pozivu načelnicima za panel diskusiju i danas pred okupljenima postavio Lacković.

Đurđevački gradonačelnik smatra da je đurđevačka Podravina iznimno bogat kraj kojeg je netko uvjerio da ima dovoljno. Glavni cilj organizacije ove panel diskusije bio mu je, kaže, probuditi đurđevačku Podravinu.

Đurđevački gradonačelnik Željko lacković uspoređuje Srednju školu u Križevcima i Strukovnu školu u Đurđevcu // Foto: Zvonimir MarkačOkupljenima je pokazao fotografije koje, smatra, govore više od svega. Na jednoj je fotografijama usporedio oronulu Hitnu službu u Đurđevcu i novoizgrađenu u Križevcima, na drugoj je pokazao srednje škole u istim tim gradovima, gdje je ponovno križevačka “hotel s pet zvjezdica”, a na kraju je pokazao i staračke domove u Križevcima i Koprivnici, a na slici đurđevačkog je bila – ledina.

– Želim se obratiti javnosti, a ne političarima. Želimo ukazati na probleme, želimo samo biti jednako tretirani. Ovakav nesrazmjer u ulaganjima može biti samo posljedica planskog uništavanja naše sredine. Ovo su bitne teme i o njemu treba govoriti – naglasio je on.

Erdelec je kazao kako su u Kalinovcu stale investicije, a Debeljak je izrazio žaljenje da se već godinama ne mogu s nadležnima dogovoriti ni oko novog rotora u Kloštru Podravskom, iako su, kaže, za njega spremni dati 22 posto od oko tri milijuna kuna koliko je vrijedna investicija. Dodao je da već godinama ne mogu ni do sportske dvorane, postoji i problem škole, a spomenuo je i katastrofalnu povezanost Podravine sa Zagrebom.

– Mi ne možemo riješiti ni opasni pružni prijelaz na podravskoj magistrali između Virja i Đurđevca – ubacio se Lacković.

Agronom Cepetić, koji je, zanimljivo, izvozio cvijeće u Nizozemsku, rekao je da subvencije u poljoprivredi postoje, ali su one premale. Naglasio je da je jako bitno educirati poljoprivrednike.

– Polja su nam pusta, treba ljude zainteresirati za poljoprivredu, ali podjednako i za ratarstvo i za stočarstvo – rekao je on i dodao:

– Mađari navodnjavaju kukuruz, a mi smo nigdje po tom pitanju.

– Izrael proizvodi u pustinji, a mi ležimo na vodi ili nam je ona u blizini i ipak nas uništi suša. Imamo plodnu zemlju, a Podravka uvozi rajčicu i krastavce – nastavio je Lacković.

I Cepetić i Lacković izrazili su ogorčenje što u Đurđevcu više nema ni gruntovnice niti Agencije za plaćanje u poljoprivredi. Smatraju da bi službenici trebali ići za poljoprivrednicima, a ne oni za službenicima u Koprivnicu.

Šikulec je, pak, rekao kako je tržište Europske unije zasićeno svakakvim proizvodima i da su naši seljaci i farmeri osuđeni na monopoliste ili na prodaju na tržnicama. Među ostalim, istaknuo je i da je nevjerojatno da su neiskorišteni geotermalni izvori.

– Distribucija novca iz renti uložena je u projekte upitne kvalitete. U zadnjih 15 godina u Molvama je puno uloženo, ali nije stvoreno ni jedno poduzeće koje bi nazad vraćalo novce u proračun. Renta više neće rasti, energenti na svjetskom tržištu stagniraju ili padaju – kazao je Šikulec.